- REKLAMA -
23 C
Užice

Protest u Požegi

- REKLAMA -

Građani moraju sami da se izbore za svoja prava, a Srbiji je potrebna lustracija, poručeno je sa večerašnjeg protesta protiv lokalne i centralne vlasti koji je, nakon pauze tokom majskih praznika, održan večeras u Požegi, na Trgu slobode.

Tekst: N.K./Foto: Inicijativa za Požegu

  Na 24. okupljanju od februara prošle godine govorili su aktivisti iz Kraljeva, Valjeva i Beograda i istakli važnost aktivizma i udruživanja građana.

Gordana Milanović, aktivistkinja iz Beograda, navela je da su „sve dosadašnje vlasti predavale jedna drugoj sudbine građana i prilagođavale sistem radi pljački i zloupotreba“, da je „vrhunac ironije nazvati sadašnje vreme zlatnim dobom“, te da su nam „gospodari života i smrti ostavili samo strah, jer je uplašenog čoveka najlakše kontrolisati“. Založivši se za lustraciju, ona je poručila da je potrebno da se građani udružuju i razmenjuju ideje u borbi za svoja prava.

„Pružajte otpor. Dižite glas protiv nepravde. Prijavljujte probleme, povežite se u slobodnoj internet zoni, pišite zvaničnim institucijama, zovite ih telefonom. Sistem koji zloupotrebljava ljudska prava ne sme da opstane. Moramo da ga demontiramo i da uspostavimo novi sistem koji će služiti svim građanima“. rekla je Gordana Milanović.  

Ocenivši da se „vlast posebno plaši uspravnih i dostojanstvenih građana, koji žele da žive u normalnoj zemlji“, Vladan Slavković iz Lokalnog fronta Kraljevo je istakao da je “aktuelna vlast „postigla“ potpuni ekonomski i diplomatski fijasko, da su naši gradovi prazni i da bi trebalo spasiti ono što se spasiti može“.  

„Srbiji je potrebna lustracija, koju će sprovesti novi i sposobni tužioci i pravnici, da rskrče ovaj svinjac koji su napravili ovi za sedam godina. To nije nikava nauka, pobeda ili osveta. To je pravda i čeka na nas ozbiljan i težak posao, jer ništa ne može preko noći“, poručio je Slavković i čestitao Požežanima na istrajnosti u protestima i borbi za građanska prava, koji traju od februara prošle godine.

Radica Munjić, aktivistkinja Lokalnog fronta Valjevo, kazala je da „oni koji sede u svjim domovima misle isto kao i oni koji su na protestima, ali ne izlaze iz straha ili misle da ništa ne može da se promeni ali“, kako je rekla, „greše i trebalo bi da se pridruže sugrađanima“.  

Nakon protesta i protestne šetnje, građani su nastavili druženje u prostorijama Inicijative za Požegu, koja organizuje proteste, a novo okupljanje je najavljeno za sledeći petak.                       

Bez trulih koalicija

„Ne treba da pravimo trule koalicije sa propalim političkim strankama. Moramo da se borimo sami, a promene mogu da iznesu samo građani, jer su nas svi  izdali“, ocenila je Radica Munjić.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
23 ° C
23.2 °
20.4 °
68 %
1.5kmh
20 %
Sub
28 °
Ned
34 °
Pon
35 °
Uto
38 °
Sre
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

233 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime