- REKLAMA -
20.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Program Udružimo se: Užičani mogu prijaviti projekte za uređenje javnih površina u...

Program Udružimo se: Užičani mogu prijaviti projekte za uređenje javnih površina u svom neposrednom okruženju

- REKLAMA -

Javni poziv za akciju Užički progam lokalnog partnerstva Udružimo se je raspisan 17. maja i traje do 6. juna. Član gradskog veća za finansije Miodrag Petković je prilikom najave javnog poziva za ovaj program naveo da je to dobra prilika da se građani udružuju i predlažu projekte za uređenje javnih površina u njihovom neposrednom okruženju i na taj način učestvuju u donošenju odluka i utiču na koji način se troši budžetski novac.

Petković je rekao da se ovaj javni poziv za program Udružimo se razlikuje od prethodnih i po tome što je odvojen značajno veći budžet.

Sada je ukupan budžet za ove namene 33 miliona dinara. Od toga 20 miliona dinara odvajamo direktno iz našeg budžeta, a 13 miliona dinara dobijamo kroz koofinansiranje od strane Vlade Švajcarske, naveo je Petković.

On je dodao da je posle konsulatacija sa mesnim zajednicama, sa predstavnicima građana, osetljivih grupa, civilnog sektora unapređen koncepet, izašli su u susret realnoj potrebi da se pojedinačna podrška po jednom projektu uveća i ona sada iznosi do 4 miliona dinara.

Uvažili smo različitosti u smislu broja stanovnika na određenom području. Tako je za projekte u seoskoj sredini do 2 miliona dinara neophodno 20 potpisnika inicijative rednovnih poreskih platiša odnosno ljudi koji izmiruju obaveze po osnovu poreza na imovinu. Za projekte od 2 do 4 miliona u seoskoj sredini potrebno je 30 pokretača inicijative. U gradu za projekte do 2 miliona potrebno je 25 potpisnika inicijative, a za projekte od 2 do 4 miliona 40 potpisnika, naveo je Petković.

Takođe kroz Užički progam lokalnog partnerstva Udružimo se ideja je i da se svake godine finansiraju projekti koji se odnose na osetljive grupe bilo da je reč o osobama sa invaliditetom, o romskoj zajednici ili o korisniicima socijalne pomoći, pa je, kako je rekao Petković, ove godine za te projekte potrebno 20 potpisnika inicijative sa jednim delom obaveznih potpisnika predstavnika osetljivih grupa.

Kako je naveo Petković iskustvo od prošlih godina je pokazalo da bude i više predloga nego što je moguće u datoj godini opredeliti za finansiranje, ali svi predlozi stignu u narednim godinama na red.

U toku prošle godine radilo se na skoro 50 lokacija, a bilo je oko 100 predloga sugrađana. U prethodnom periodu pojedinačna podrška je bila do million dinara, tako da smo neke projekte radili u više ciklusa. To je razlog što smo pojedinačnu podršku po projektu uvećali. Radili smo dečija igrališta kod stadiona, zatim u Krcunovoj ulici, radili smo uređenje partera Osnovne škole Dušan Jerković, uradili smo projekte staza na Zabučju, projekte u Sevojnu staza za šetanje pored stambenog bloka, uređenje dečijeg igrališta u Gorjanima, sportsko igralište u Zlakusi, kao i sportko igralište u okviru OŠ u Lunovom selu, dečiji mobilijar u Karanu i to je samo deo predloga koji je urađen kroz Užički progam lokalnog partnerstva Udružimo se, rekao je Petković.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
73 %
2.6kmh
82 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime