- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Primer Užica: Uspostavljen institucionalni mehanizam za sprovođenje mera energetske efikasnosti (AUDIO)

Primer Užica: Uspostavljen institucionalni mehanizam za sprovođenje mera energetske efikasnosti (AUDIO)

Šporeti za socijalno ugrožene, budžetski fond za primenu budućih mera radi poboljšanja energetske efikasnosti objekata u Užicu

- REKLAMA -

Šporet na drva sa oznakom eko – dizajna besplatno je početkom juna dobilo 68 socijalno – ugroženih domaćinstava u Užicu, dok je za 65 porodica slabijeg materijalnog statusa obezbeđena i po paleta drva (1,6 metara kubnih) u sklopu projekta Grada Užica Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha u Užicu. Firma Alfa plam je donirala dva šporeta socijalno ugroženim porodicama, a Termovent jedan.

 • Veoma je značajno kad vidite da imate na nekoga da se oslonite za podršku, bar u nekoj meri, prokomentarisala je Milica Dimitrijević, korisnica eko donacije.

 

Prema navodima Svetlane Drakul, rukovodioca užičkog Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, energetska kriza u periodu pandemije korona virusa i poskupljenje energenata je naročito pogodilo socijalno ugroženu kategoriju stanovništva.

 • Značajna kategorija socijalno ugroženih domaćinstava nije u stanju da priušti energetsku sanaciju kuća, nije u stanju da zameni ložni uređaj. Oni čak ne mogu da obezbede sebi i potrebnu količinu ogreva. Radi zadovoljenja energetskih potreba, pribegavaju korišćenju energenata niskog kvaliteta koji nisu bezbedni ni po zdravlje, a mogu biti jako opasni. Energetsko siromaštvo ostavlja brojne ekonomske, socijalne i zdravstvene posledice na građane, ukazala je Svetlana Drakul poručivši da je ovim projektom uvedeno više pravičnosti u raspolaganju javnim sredstvima i da su stvoreni preduslovi da socijalno ugrožene kategorije osete benefite koje imaju ostali građani Užica koji sebi mogu da priušte zamenu stolarije, fasade ili ložnih uređaja i uz finansijsku podršku Grada i ministarstava.

– Kroz zamenu ložišta smanjujemo potrošnju energenta i, samim tim, utičemo na smanjenje emisija u vazduh, poručila je rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica

Prema navodima Drakul, domaćinstva su posredstvom javne nabavke dobila šporete firme Alfaplam.

 • Šporeti su kvalitetni i ispunjavaju sve standarde sa oznakom eko dizajna. Stari šporeti, koje su prethodno koristili, poslati su na reciklažu, navela je Drakul uz pojašnjenje da dodeljeni ložni uređaji obezbeđuju i bolji kvalitet vazduha u prostoriji u kojima te proodice uglavnom borave.

Ukupno 65 domaćinstava težeg materijalnog statusa su ove godine dobila i po paletu bukovih drva.

 • Drva su ispod 20 procenata vlage i jako su kvalitetna. Nismo im delili bilo šta. (…) Hteli smo da im pokažemo šta znači korisititi prosušeno drvo i šta znači kada umesto vlažnog drveta ložite drvo odgovarajućeg kvaliteta, istakla je Drakul podsetivši da je Grad Užice, sarađujući sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, prethodnih godina ukazivao na značaj efikasnog korišćenja ogrevnog drveta za uštedu energije, manju potrošnje ogreva i smanjenje zagađenja vazduha

Nebojša Sarvan, koordinator Grada Užica za saradnju sa civilnim društvom, podsetio je da je Grad Užice i 2022. godine dodelio šporete socijalno ugroženim porodicama.

 • Kroz direktne kontakte sa korisnicima prethodne donacije, došli smo do rezultata da im se od 20 do 40 procenata smanjila potrošnja ogrevnog drveta i to nije malo. Dešavalo se u nekim situacijama da su korisnici rekli da potrošnja nije smanjena, a onda su mi objasnili da su do tada grejali jednu, a da sada greju tri prostorije sa istom količinom drva sa kojima su grejali jednu prostoriju, naveo je Sarvan.

– Ovakve intervencije, ukoliko se kontinuirano sprovode i nastave u narednim godinama tako da se što veći broj individualnih ložišta, neefikasnih, zagađujućih zameni, zaista može da da rezultate, a znamo da podaci već pokazuju da pomaci postoje, u smislu smanjenja aerozagađenja, istakla je Zorica Korać, predstavnica donatora projekta EU za Zelenu Agendu u Srbiji. Prema njenim navodima, problem koji socijalno ugrožena domaćinstva imaju da sufinansiraju bilo kakvo renoviranje ili zamenu individualnih ložišta je potrebno sistemski adresirati.

Odluku o izboru domaćinstava kojima su dodeljeni šporeti i drva je donelo Gradsko veće na predlog komisije i Radnog tima za sprovođenje projekta i ustanova vode evidencije socijalno ugroženima. Kako su ukazali iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, Centar za socijalni rad je dobio nove korisnike koji su do sada bili potpuno nevidljivi, na margini.

Uz napomenu da će preduzete mere uticati na poboljšanje ekonomskog statusa sugrađana koji teško žive, i Drakul i Sarvan su ukazali da i dalje postoji potreba da se pomogne socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, romskim porodicama, porodicama sa osobama sa invaliditetom, ljudima u težoj materijalnoj situaciji. Kako su predočili, naročito je na seoskom području veći broj staračkih domaćinstava koja nisu u mogućnosti da obezbede osnovne uslove za život.

 • Objekti u kojima žive socijalno ugroženi su u jako lošem stanju, navela je Drakul.
 • Radi se u većini slučajeva o kućama koje su nedovrešene ili napravljene od loših materijala. Neki nemaju ni kupatila ili imaju loše elektrovodove, a problem su i dim i odvodi. Mnogi objekti se moraju sanirati, rekao je Sarvan i poručio da bi primena dodatnih mera energetske efikasnosti u tim objektima doprinela manjem rasipanju energije.

 • U mnogo slučajeva se dešava da su im odžaci loše urađeni ili da nisu čišćeni. Nije redak slučaj kod nas, kod onih koji koriste čvrsto gorivo, da se pale odžaci, dodao je Sarvan podsetivši da Užice nema odžačarsku službu i poručivši da bi, iz bezbednosnih razloga, trebalo razmišljati o obuci ljudi koji bi se profesionalno bavili čišćenjem i održavanjem odžaka na kućama u Užicu.

Individualna domaćinstva su najveći izvor zagađenja vazduha tokom zimskih meseci u Užicu, prema navodima iz Odeljenja za zaštitu životne sredine. Od 2015. godine Užice sufinansira energetsku sanaciju i druge mere energetske efikasnosti na kućama i u stanovima.

 • Mi smo u protekle tri godine, zajedno sa sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, negde oko 210 miliona dinara izdvojili kao subvencije za naše sugrađane koji su mogli da nabave kotlove na gas i na pelet, da zamene stolariju, fasadu…, navela je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, izrazivši nadu da će nastaviti istim tempom sa sufinansiranjem mera energetske efikasnosti.

 • Želimo da stepen energetske efikasnosti podignemo na najviši nivo, a da sa druge strane utičemo i na smanjenje aerozagađenja, poručila je gradonačelnica Užica na završnoj konferenciji projekta Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha u Užicu.

Uspostavljen mehanizam za finansiranje zamene ložnih uređaja i uz podršku privrednika

Grad Užice je krajem aprila ove godine usvojio Odluku o osnivanju Budžetskog fonda za energetsku efikasnost kojim se, kako je pojašnjeno, definiše način finansiranja mera za efikasno korišćenje energije na teritoriji grada Užica iz budžetskih sredstava, donacija i drugih prihoda u skladu sa ciljevima koje je postavila Vlada Republike Srbije.

 • Osnivanjem Budžetskog fonda grad Užice je jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je uspostavila institiucionalni mehanizam za sprovođenje mera energetske efikasnosti i uključuje podršku socijalno ugroženim porodicama sa ciljem smanjenja energetskog siromaštva na teritoriji grada uz aktivno uključivanje privatnog sektora, navedeno je na završnoj konferenciji projekta.

Miodrag Petković, član Gradskog veća Užica zadužen za budžet i finansije, istakao je važnost usvajanja odluke o osnivanju Budžetskog fonda za energetsku efikasnost kao način zajedničkog delovanja donosioca odluka, organizacija civilnog društva, crkve i privrednika radi unapređenja stanja životne sredine i pomoći socijalno ugroženima.

Svetlana Drakul je napomenula da su privrednici u grad i ranije prepoznavali potrebu da pomažu porodicama u nevolji, naročito nakon požara u kućama.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća Užica zadužen za socijalnu politiku, tokom završne konferencije projekta je uručio zahvalnice preduzećima koja su donirala ložne uređaje socijalno ugroženim porodicama u Užicu.

 • Prvi put kad smo radili celu ovu priču, takođe su bile donacije tri šporeta od ove dve firme. Vi ste dobar primer za neke nove, buduće donatore koji će se uključiti ne samo donacijom šporeta nego i nizom drugih aktvnosti koje planiramo da sprovodimo kroz fond koji smo osnovali, naveo je Grbić.

Projekat Smanjenjem energetskog siromaštva do čistijeg vazduha u Užicu sprovodio je Grad Užice u saradnji sa institucijama socijalne zaštite, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, organizacijama civilnog društva i udruženjima, privrednim subjektima, OŠ Dušan Jerković, Medicinskom i Ekonomskom školom, Srpskom pravoslavnom crkvom. Projekat, ukupne vrednosti oko 77 400 dolara, finansijski je podržan u okviru javnog poziva Izazov za inovacije za čistiji vazduh.

Projekat Grada Užica je deo projekta EU za Zelenu Agendu u Srbiji kojeg finansira i tehnički podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, sa dodatnim finansiranjem obezbeđenim od strane vlada Švedske, Švajcarske i Republike Srbije.

Zorica Korać, predstavnica donatora projekta EU za Zelenu Agendu u Srbiji, ukazala je da su energetsko siromaštvo i aerozagađenje prisutni i u drugim mestima u Srbiji.

 • Formiranje fonda koji blendira sredstva društveno odgovornog poslovanja kompanija sa sredstvima lokalne samouprave je jedan inovativni mehanizam koji bismo voleli da vidimo primenjen i na drugim mestima, u drugim lokalnim samoupravama, poručila je Korać.

Prema navodima iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, Grad Užice je predstavio model i rezultate projekta u Požegi, Prijepolju i Čajetini uz poruku da su im na raspolaganju radi preduzimanja sličnih mera.

Studija RAŠ Omorike: Neophodan fokus na ložne uređaje i socijalno ugrožene(AUDIO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime