- REKLAMA -
25.9 C
Užice
Početna UEko Prekoračenjima zakoračali u novu nedelju

Prekoračenjima zakoračali u novu nedelju

- REKLAMA -
Vazduh lošijeg kvaliteta u odnosu na dane vikenda

Ponedeljak u Užicu- vazduh sa indeksom kvaliteta 216Ponedeljak u Užicu- vazduh sa indeksom kvaliteta 216

Vrlo nezdrav je bio kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali tokom ponedeljka, do 9 časova ovoga jutra.

U vazduhu kod užičke biblioteke je juče zabeleženo prekoračenje granične vrednosti – 108 mikrograma suspendovanih čestica PM10, što je duplo iznad dnevno dozvoljene granice.

Opao je kvalitet vazduha u odnosu na nedelju kada je bio umereno dobar, pa i u odnosu na stanje tokom subote kada je vazduh u gradu, takođe, bio u kategoriji vrlo nezdravog.

Prekoračenja koncentracija zagađujućih materija, čestica PM10, bila su prisutna od početka decembra.

Vazduh je u petak bio okarakterisan kao opasan, dan ranije vrlo nezdrav.

Preporuke osetljivoj populaciji da ograniče boravak na otvorenom, zbog vazduha lošeg kvaliteta, prisutne su bile i tokom srede i utorka prošle nedelje.

Skoro šest puta više čestica PM10 od dnevno dozvoljene koncentracije bilo je u užičkom vazduhu 3. decembra, zbog čega je vazduh tog ponedeljka, kao i tokom prethodnog vikenda, bio okategorisan kao opasan.

Prekoračenja koncentracija čestica PM10 beležila je merna stanica u parku pored užičke biblioteke, u sklopu lokalne mreže monitoringa.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su nas nedavno podsetili da su akreditovani načini ispitivanja koncentracija zagađujućih materija u lokalnoj mreži i da su merenja usklađena sa standardima koji važe u Evropskoj uniji. U njoj su, inače, suspendovane čestice PM10 među najznačajnijim zagađujućim materijama koje negativno utiču na zdravlje stanovništva.

 

Građani Užica su prošle godine 122 dana udisali vazduh sa česticama PM10 iznad dnevnih graničnih vrednosti, pokazuje državni monitoring i godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji Agencije za zaštitu životne sredine.

Zakonska regulativa u Srbiji i u Evropskoj uniji, inače, dozvoljava 35 dana godišnje sa prekoračenjima dnevnih graničnih vrednosti čestica PM10.

UEko
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko.html

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/ZZJZ Užice

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
25.9 ° C
25.9 °
25.4 °
56 %
0kmh
0 %
Pet
26 °
Sub
36 °
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
32 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

72 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime