- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Predstavljena nagrada Dobrila

Predstavljena nagrada Dobrila

- REKLAMA -

U Etnografskom muzeju u Beogradu je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, održana svečanost Ladies First – Nagrada Dobrila, tokom koje je predstavljen prevod monografije Dobrila na engleski jezik, autora Zorana Jeremića i najavljena istoimena nagrada koju je Delegacije Evropske unije u Srbiji ustanovila sa željom da podrži i obezbedi veću vidljivost kontinuiranom pregnuću usmerenom ka razvoju i promeni zajednice i rodnoj ravnopravnosti. Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici međunarodnih i domaćih institucija i organizacija, kulturnog i javnog života.

Nagrada nosi ime po Dobrili Vasiljević-Smiljanić, ženi koja je ne samo prepoznala tradicionalnu sklonost zlatiborskih žena da se bave izradom odevnih i upotrebnih predmeta od vune, već je 1963. godine pokrenula formiranje pogona domaće radinosti u okviru Zemljoradničke zadruge. Ručni radovi nastali u okviru ove jedinstvene organizacije, u koju je do 1991. godine bilo uključeno oko 2,500 žena iz užičkog kraja, ubrzo su postali prepoznatljivi na domaćem i inostranom tržištu. Tokom trideset godina, ovi unikatni predmeti od vune bili su izlagani u svim republikama bivše SFRJ, zatim u Parizu, Briselu, Kopenhagenu, Diseldorfu, Moskvi, Rimu, na sajmu mode u Lionu i na sajmu zanatstva u Minhenu.

Foto: EU info mreža

Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, je na svečanosti u Etnografskom muzeju, istakao da će prvi laureat ove nagrade, koju je dizajnirala poznata srpska vajarka Marina Nićiforović, biti poznat 2025. godine, a da se večeras odaje priznanje za životno delo Dobrili Vasiljević Smiljanić u domenu osnaživanju žena u ruralnim oblastima Zlatibora, koje je uručio Dobrilinim unucima, Grigoriju i Dunji Smiljanić.

-Dobrila je prepoznala osnažujući potencijal tradicionalno ženske veštine i svoj radni vek je posvetila osvajanju ekonomske i društvene jednakosti žena na selu Zlatiborskog regiona. Ona je pionirka i prava šampionka emancipacije! Ovom nagradom želimo da joj odamo počast i da nastavimo da prepoznajemo značaj njenog nasleđa u savremenom životu”, kazao je Žiofre i istakao da je njen rad primer za izgradnju zajednice, solidarnosti, inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti koju zastupa Evropska unija.

Ovo je priča o Dobrili Smiljanić, ženi zaslužnoj što je čitav svet čuo za malo srpsko selo Sirogojno u Zlatiborskom okrugu, veličanstvene modne kreacije koje su stvorile spretne ruke tamošnjih seoskih pletilja, kazala je Maja Gojković, potpredsednica Vlade, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ova svečanost, upriličena upravo u muzeju koji čuva naše bogato etnografsko nasleđe, samo je malo vraćanje duga heroini koja je ostavila neizbrisiv trag u očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju starih zanata i dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena i ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti, obezbeđujući da svaka od pletilja dobije nacionalnu penziju“, dodala je Gojković.

Foto: EU info mreža

Direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović rekla je da su Dobrila Smiljanić i njene pletilje, kao i Sirogojno, ušle u istoriju srpskog naroda i države.

Kako opisati vizionara, entuzijastu, prosvetitelja, kreatora, umetnika suprugu, majku, prijatelja, a iznad svega ženu? Dobrila je dama od stila, velikog i hrabrog srca, punog razumevanja i plemenitosti“, istakla Ćaldović.

Čast nam je što možemo na neki način da budemo domaćini jedne ovako velike svečanosti i pošaljemo poruku na koji način mi hoćemo da poštujemo i negujemo ono što je kulturno nasleđe Srbije, kazao je Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu.

- Advertisement -
IZVOREuropa
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime