- REKLAMA -
17.7 C
Užice
Početna Srbija i region Povećana potrošnja dizela i benzina

Povećana potrošnja dizela i benzina

- REKLAMA -

U poslednje vreme beleži se povećana potrošnja goriva, pre svega dizela i motornog benzina, u poređenju sa prosekom potrošnje u 2021. godini.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora Uprave za rezerve energenata Ministarstva rudarstva i energetike Petra Ilića, mesečna potrošnja dizela 10. maja bila je 24 odsto uvećana u odnosu na prošlogodišnji prosek, a benzina za više od 30 odsto, pri čemu je čak u jednoj sedmici koja je uključena u taj period potrošnja bila veća i za 50 odsto u odnosu na prosek 2021. godine.

Ima više razloga za povećanu potrošnju, ali se taj porast najviše može pripisati privrednom rastu, a pored toga došlo je i do ujednačavanja cena i sa susednim zemljama, tako da se jedan deo prometa verovatno vratio u Srbiju, objasnio je on.

Ilić je dodao da sistem obaveznih rezervi, bez obzira na potrošnju, prati potrebe države i, uz druge rezerve koje postoje, omogućava stabilno snabdevanje tržišta Srbije.

U 2021. smo uvećali obavezne rezerve energenata za 30 odsto u odnosu na 2020. godinu. Ove godine, sa aktivnostima koje su u toku, očekujemo da za kratko vreme povećamo rezerve za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što daje kumulativno povećanje od 100 odsto u odnosu na 2020. godinu, zaključio je on.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
81 %
1.9kmh
62 %
Sub
28 °
Ned
28 °
Pon
30 °
Uto
31 °
Sre
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime