- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO Potpisani ugovori, u planu infopult u Specijalnom rezervatu prirode Peštersko polje i...

Potpisani ugovori, u planu infopult u Specijalnom rezervatu prirode Peštersko polje i uređenje pešačke staze u Spomeniku prirode Slapovi Sopotnice

- REKLAMA -

Potpisani su početkom septembra u Ministarstvu zaštite životne sredine ugovori za unapređenje stanja i očuvanje zaštićenih područja u šest lokalnih samouprava, među kojima su Prijepolje, Sjenica i Čačak, koji će moći da raspolažu podsticanim sredstva za projekte očuvanja i zaštite biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u zaštićenim područjima na njihovim teritorijama, proglašenim od strane Vlade Srbije.

Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo ukupno 45 miliona dinara podsticaja koji su, posredstviom javnog konkursa, namenjeni isključivo lokalnim samoupravama za infrastrukturne projekte, uspostavljanje mreže lokalnih udruženja, održavanje manifestacija, uređenje speleoloških objekata, biciklističkih i pešačkih staza, promociju geo turizma, projekata razvoja starih zanata i tradicionalnih delatnosti.

  • Cilj nam je da se dodatno osposobe gradovi i opštine da brinu o prirodi, doprinose boljem očuvanju i podižu kapacitet zaštićenog područja. Nastavićemo paralelno i sa izdvajanjima za upravljače zaštićenih područja, kojima smo  u ovoj godini već dodelili 355 miliona dinara. U prethodnom periodu, radili smo i na povećanju ukupne teritorije pod zaštitom države, koja je od 2012. godine do danas porasla sa 5,91% na 8,31% teritorije Srbije. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa proširenjem zaštićene teritorije, ali i sa svim merama kojima je cilj da se sačuvaju prirodna bogatstva za sve građane i za buduće naraštaje, poručila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Kako je saopštilo Ministarstvo, sredstva na Javnom konkursu Ministarstva dobili su Grad Čačak za uređenje Predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura i sledeće opštine: Despotovac za rešavanje bezbednosti posetilaca u Spomeniku prirode Resavska pećina, Krupanj za izgradnju centra za posetioce i info pulta u Spomeniku prirode Kvačevića pećina, Sjenica za infopult u Specijalni rezervat prirode Peštersko polje, Medveđa za prvu fazu sanacije opštinskog puta u Parku prirode Radan i Prijepolje za uređenje pešačke staze u Spomeniku prirode Slapovi Sopotnice.

Novom pešačkom stazom do turističkog bisera Prijepolja

- Advertisement -
IZVORMZŽS
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime