- REKLAMA -
7.2 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Pojačaće nadzor zbog sušnog perioda pogodnog za nastanak požara

Pojačaće nadzor zbog sušnog perioda pogodnog za nastanak požara

Više od 2880 požara na otvorenom za dva meseca.

- REKLAMA -

Duži sušni period bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju, najavljeni su za naredni period, pa su iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova najavili pojačan nadzor na terenu. Apelovali su na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

  • Samo u toku juna i jula ove godine evidentirano je 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836. Od ukupnog broja požara 2.884 je nastalo na otvorenom prostoru, naglasili su iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije podsetivši da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spalјivanje trave, niskog rastinja, ostataka strnih useva smeća na otvorenom prostoru i da je za nepoštovanje te odredbe zaprećena kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.
  • Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara, dodali su iz Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Težeći da smanje broj požara na otvorenom prostoru i povećaju bezbednost građana i imovine, iz Sektora za vanredne situacije su najavili obilazak terena, sa nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, radi pronalaženja i procesuiranja građana koji ne poštuju zakonske odredbe.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
7.2 ° C
7.2 °
7.2 °
97 %
1.4kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime