- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Podneli krivične prijave zbog nestanka narodne inicijative

Podneli krivične prijave zbog nestanka narodne inicijative

- REKLAMA -

Predsednik poslaničke grupe Zeleno levi klu” u Skupštini Srbije Radomir Lazović izjavio je da je njihov pravni tim podneo krivične prijave protiv odgovornih za sakrivanje Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora, jer su prekršili zakon i Ustav Srbije.

Kako je rekao, podnete su krivične prijave protiv predsednika skupštine u prethodnom sazivu Ivice Dačića i tadašnjeg generanog sekretara Veljka Odalovića, zatim protiv Vladimira Orlića aktuelnog predsednika skupštine, Srđana Smiljanića generalnog sekretara, kao i predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević

– ” Cilj ovih prijava je da proširimo potragu za narodnom inicijativom. Neko je svesno i namerno sakrio 38 hiljada potpisa gradjana i u to više nemamo sumnje. Nije došlo do gubitka ili proceduralne greške ili slično već je reč o očiglednom kršenju zakona”, rekao je Lazović na konferenciji za novinare.

On je istakao da su poslanici utvrdili da inicijativa nikada nije otišla sa pisarnice ni nadležnom odboru niti nadležnom ministartvu. Dodao je da onima koji su najzaslužniji za skupljanje potpisa a to su SEOS (Savez ekoloških organizacija Srbije) i organizacija Kreni promeni, ponovo nije dozvoljeno da se obrate iz skupštinskog hola.

Poslanica Jelena Jerinić isključila je mogućnost da je došlo do tehničke greške jer, kako je navela, skupštinske službe rade savesno, a ovo sakrivanje inicijative je “proizvod svesne namere i naloga vlasti”.

Jerinić je navela da su Ustav nalaže da 30 hiljada građana ima pravo da predloži zakon i kad to uradi obaveza predsednika skupštine je da se to stavi na dnevni red, te da vlast tretira 38 hiljada građana kao političke protivnike.

Jerinić je pojasnila da je prijava podneta zbog “sprečavanja sindikalnog, političkog i drugog udruživanja“, da je propisano da ko svesno ometa delovanje građana treba da se kazni zatvorom ili novčanom kaznom, a ako to radi službeno lice, kazna je zatvor od tri meseca do tri godine.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime