- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Pod istim, odnedavno delimično saniranim, krovom već 67 godina(AUDIO)

Pod istim, odnedavno delimično saniranim, krovom već 67 godina(AUDIO)

Proslavili 67. godina postojanja i rada OŠ Dušan Jerković. Uskoro kraj obnove fasade škole, opremljen prostor i za predškolsku grupu Predškolske ustanove Užice. U planu rekonstrukcija krova sledeće godine, narednih i fiskulturna sala na prostoru igrališta

- REKLAMA -

Sanacija i obnova fasade na užičkoj OŠ Dušan Jerković uskoro će biti završena, prema najavama direktorke škole Mirjane Maksimović koja je ukazala za Radio Lunu i da je u septembru saniran oštećen limeni krov na novom delu zgrade, ka TC Pariz, ali i da škola planira naredne godine da sanira krovni pokrivač na starom delu školske zgrade.

  • Uložen je veliki novac da se saniraju mehanička oštećenja na novom delu školske zgrade tako da prokišnjavanja više nema, a imali smo ga u prethodnom periodu. Stari deo školske zgrade je prekriven crepom i najbolje bi bilo da se potpuno sanira i rekonstruiše krovni pokrivač jer je u prilično lošem stanju. Svakako ćemo pratiti konkurse domaćih ministarstava, domaćih i stranih donatora, a očekujemo i podršku Grada za rekonstrukciju krova kao što smo imali i za rekonstrukciju fasade, kazala je direktorka škole.

Radovi na školi početkom septembra

Nedavno uređen prostor u prizemlju škole Dušan Jerković ustupiće Predškolskoj ustanovi Užice.

  • Prostor je opremeljen i sve je apsolutno novo urađeno, od podova, zidova, plafona do rasvete. U tom prostoru biće predškolci dok se ne izgradi novi vrtić, potom će prostor ostati školi na korišćenje za naše predškolce, produženi boravak ili, eventualno, đački klub, dodala je Maksimović.

Prema Odluci o izmeni i dopuni mreže javnih predškolskih ustanova na području grada Užica, o kojoj će raspravljati odbornici užičke skupštine na 21. sednici 30. novembra, prostor u OŠ Dušan Jerković, površine 110 metara kvadratnih, biće izdvojeno odeljenje vrtića Neven, namenjen celodnevnom boravku jedne vaspitne grupe sa 25 mališana.

Prema navodima direktorke Maksimović, tokom prethodnih godina, obeleženih pandemijom korona virusa kovid-19, pravili su značajne korake na poboljšanju uslova rada i opremljenosti škole.

  • Ispunili smo uslove i dobili rešenje o verifikaciji škole, obezbedili smo građevinsku i upotrebnu dozvolu za školski objekat i time regulisali pravni status škole. Prethodnih godina smo promenili podne obloge u učionicama za istoriju i u likovnom ateljeu, sređivali enterijer i unutrašnje dvorište škole, opremali je nastavnim sredstvima, formirali nov kabinet za informatiku i računarstvo, navela je Maksimović.

Radovi početkom septembra

Radno i subotom

Sanacija krova je prioritet, prema rečima Maksimović, ali školu treba osnažiti i prostorom za fizičko vaspitanje dece zbog čega je izrađen idejni projekat za uređivanje fiskulturne sale na terenu neposredno pored škole.

  • Potrudiću se, Grad je voljan, a i Savet roditelja, deca u školi. Imamo zajednički cilj i, udruženim snagama, mislim da ćemo ići u tom pravcu, brže ili sporije, predočila je Maksimović dodavši da planiraju da urede dvorište oko škole i da je neprekidno opremaju nastavnim sredstvima, opremom, savremenom tehnikom, nameštajem.

Cilj je savremena škola, po meri svakog deteta, u koju deca rado dolaze, poručila je direktorka OŠ Dušan Jerković uz napomenu da tradiciju ugledne i uspešne škole neguju zajednički, zaposleni, učenici i njihovi roditelji.


Od osnivanja 1955. godine u istoj školskoj zgradi radi ustanova osnovnog obrazovanja i vaspitanja koja, poput nekoliko u Srbiji, nosi naziv po učitelju iz sremskog sela i narodnom heroju iz Drugog svetskog rata Dušanu Jerkoviću koji je u užičkom kraju započeo učiteljsku službu.

Trenutno OŠ Dušan Jerković broji 1080 đaka, 88 nastavnika, 20 zaposlenih i nenastavno osoblje.

  • U školi je i četvoro kolega pedagoških savetnika, jedan savetnik, spoljni saradnik Školske uprave, dva najbolja školska bibliotekara u Srbiji, doktor nauka, najbolji nastavnik fizičkog vaspitanja i to tri godine zaredom, autori i recezenti udžbenika, autori seminara, mentori republičkih takmičara, dodala je direktorka škole.

Jerković stradao u borbi na Kadinjači 29. novembra 1941. godine


Osnovna škola Dušan Jerković je obeležila 67. godina postojanja i rada, svečanošću na Učiteljskom fakultetu u subotu.

Pesmom, igrom, dramskim i vizuelnim prikazima, priredbu su posvetili i stogodišnjici rođenja Dušana Radovića, pisca, aforističara, autora najpopularnijih emisija za decu.

OŠ Dušan Jekrović učestvuje u međunarodnom projektu Erazmus plus. Saradnici na projektu, predstavnici osnovne škole Stročja vas iz Ljutomera u Sloveniji, već godinama na proslavi dana užičke škole

Tokom priredbe u punoj sali amfiteatra Učiteljskog fakulteta, knjigama, cvećem i aplauzima su nagradili najbolje učenike na litetrarnom konkursu na srpskom i engleskom jeziku, pobednike likovnog konkursa školske biblioteke za predškolce, mlađe i starije osnovce, nastavnike i učitelje koji su u prethodne tri godine penzionisani i jubilarce koji su u tekućoj godini napunili deset, dvadeset, trideset i 35 godina radnog staža.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime