- REKLAMA -
24.2 C
Užice
Početna EKO Počela kampanja od nacionalnog značaja Ne pali strnjiku!

Počela kampanja od nacionalnog značaja Ne pali strnjiku!

- REKLAMA -

Sa ciljem da se zaustavi štetna praksa paljenja žetvenih ostataka, i time spreče požari koji dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu, počela je kampanja od nacionalnog značaja Ne pali strnjiku!.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je navela da će kampanjom biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, ali i na savete kako da se oni zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

  • Na sastancima Radne grupe na nivou Vlade Srbije zaključili smo da paljenje žetvenih ostataka koje počinje u ovo doba godine znatno narušava kvalitet vazduha i ukupno stanje životne sredine. Samo u prošloj godini, zabeleženo je oko 15.000 požara na otvorenom, što je ne samo štetno nego i protivzakonito. Iako postoji kaznena politika, nadam se da će kampanja koju sprovodi Ministarstvo koje vodim, doprineti da se svest svakog pojedinca podigne na viši nivo i da se već u ovoj sezoni smanji broj požara i kazni. Pozivam poljoprivrednike i sve građane Srbije da učine korak napred i da ne pale žetvene ostatke, jer je ovo zajednička borba za sve nas i buduće generacije, rekla je Vujović, prenelo Ministarstvo..

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš je predočio da je ovogodišnja kampanja Ne pali strnjiku deo aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, koje sprovode u okviru inicijative EU za zelenu agendu u Srbiji.

  • Zajedno sa nacionalnim i lokalnim institucijama radimo na tome da zaštitimo zdravlje i bezbednost ljudi, očuvamo biodiverzitet i smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte, rekao je Beriš apelujući na poljoprivrednike da se okrenu bezbednim metodama odlaganja žetvenih ostataka.

Kampanja je rezultat saradnje Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kampanju sprovode uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

  • Zakonodavstvo EU snažno obeshrabruje spaljivanje strnjike, jer je naučno dokazano da je to više štetno nego korisno, da nosi brojne rizike kao što su požari, zagađenje vazduha i degradacija zemljišta. Poljoprivredna produktivnost zavisi od zdravih ekosistema koji su u srži Evropskog zelenog dogovora – obećanje EU da će postati klimatski neutralna do 2050. godine, između ostalog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i obnavljanjem biodiverziteta, navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.
- Advertisement -
IZVORMZŽS
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
67 %
0.7kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sre
24 °
Čet
26 °
Pet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime