- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Dijalog Počela Evropska nedelja mobilnosti

Počela Evropska nedelja mobilnosti

U celosti prenosimo saopštenje EU INfo mreže

- REKLAMA -

U Srbiji, 25 gradova i opština učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti priređujući pešački dan bez automobila, promociju povezanosti brzom železnicom, vožnje biciklom, rolerima, električnim vozilima, radionice, izložbe, i druge manifestacije.

Do sada je širom Evrope registrovano preko 2.600 gradova i opština i 650 akcija drugih organizacija kao što su škole, nevladine organizacije i kompanije.

“Svaki grad ima svoje specifičnosti, a najbolja rešenja su ona koja najbolje služe građanima. Ove godine oko 3.000 gradova i opština iz više od 40 zemalja učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti, demonstrirajući posvećenost boljoj infrastrukturi i saobraćajnim uslugama za bolje povezivanje građana, u samim gradovima, ali i sa regionima, i ostatkom Evrope”, rekla je komesarka EU za saobraćaj, Adina Valean.

Poruka komesarke Valean –https://youtu.be/3WZHlXDyneA

Manifestacija ima za cilj podsticanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima i promociju zdravih načina kretanja bez negativnog uticaja na životnu sredinu, pa je ovogodišnja tema „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Krećimo se kvalitetnije“. Nacionalni koordinatori aktivnosti tokom Evropske nedelje mobilnosti 2022. u Srbiji su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U Beogradu se u toku cele nedelje mobilnosti organizuju interaktivne promotivne aktivnosti uz učešće zainteresovanih građana. Promovisaće se povezanost između Beograda i Novog Sada brzim vozom Soko, nove biciklističke staze, nova EKO 2 autobuska linija na električni pogon, prva celina linijskog parka i urbana mobilnost u Bloku 19a – aktivnost koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Gradovi i opštine iz Srbije učestvuju u ovoj važnoj Evropskoj kampanji od njenog osnivanja, 2002. godine. Rekorder je Novi Sad sa 18 učešća, slede ga Niš sa 17 i Beograd sa 14. Kruševac je do sada učestvovao 12 puta a 2019. je bio dobitnik vredne nagrade Evropske nedelje mobilnosti. U finalnom izboru u konkurenciji većih opština, Kruševac je izborio pobedu ispred poljskog grada Vroclava i Retimna u Grčkoj.

EMW 2022 video – https://youtu.be/9jVp33pFDCA

Nakon manifestacije koja traje od 16. do 22. septembra, građanima ostaju trajna unapređenja saobraćajne infrastrukture – nove biciklističke staze, uređeni pešački prelazi, zone bez automobile, prilazi za osobe sa invaliditetom, mere za regulisanje brzine i bezbednosti saobraćaja, kao i druga pametna rešenja korisna za efikasnije kretanje uz smanjen uticaj na životnu sredinu. Ove nedelje mobilnosti sedam opština će ostvariti trajna unapređenja – Beograd, Čajetina, Niš, Užice, Kruševac, Pirot i Sombor.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti sa Nišom i Aleksincom. Sredstva su opredeljena kroz akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije održivog urbanog razvoja. Grad Niš će ugovorom dobiti dva miliona dinara, Aleksinac milion, a sredstva će biti utrošena na unapređenje biciklističke infrastrukture u oba mesta.

Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Program aktivnosti koje realizuju EU info centar, EU info kutak Niš i EU info kutak Novi Sad možete pronaći na ovom linku.

* S obzirom na promenjive vremenske uslove, za potvrdu i tačnu satnicu događaja kontaktirajte organizatore.

EMW_2022_EUINFONET_Programme_Draft_6_SR

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
67 %
1kmh
100 %
Pet
20 °
Sub
23 °
Ned
18 °
Pon
21 °
Uto
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime