- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Platforma Tri slobode: Sramotna odluka policije o zabrani EuroPride šetnje

Platforma Tri slobode: Sramotna odluka policije o zabrani EuroPride šetnje

Organizacije civilnog društva, okupljene oko Platforme Tri slobode, pozvale su Ministarstvo unutrašnjih poslova da, bez odlaganja, po prijemu žalbe, donese rešenje o poništavanju izrečene zabrane EuroPride šetnje, i time, kako su naveli, omogući učesnicima i učesnicama ovog događaja da održe miran i dostojanstven skup, uživajući svoje demokratsko i ljudsko pravo.

- REKLAMA -

Organizacije civilnog društva, okupljene oko Platforme Tri slobode, smatraju sramotnom i neodgovornom odluku policije o zabrani Evroprajd šetnje, zakazane za 17. septembar.

U saopštenju, kojeg je potpisalo 14 organizacija civilnog društva, navedeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova mora bez odlaganja da postupi po najavljenoj žalbi organizatora, poništi prvostepeno rešenje o zabrani i omogući građanima i građankama uživanje slobode mirnog okupljanja.

  • Opasnost od napada i sukoba, kao i nasilja, uništavanja imovine i narušavanja javnog reda u većem obimu u slučaju istovremenog održavanja dva najavljena okupljanja, ne može i ne sme biti dovoljan razlog za zabranu mirnog okupljanja kakva je EuroPride šetnja. MUP je dužan da u postupku po žalbi razmotri da li opasnost od nasilnog ponašanja potiče od strane učesnika jednog ili oba najavljena okupljanja. U demokratskom društvu je nedopustivo ograničavati slobodu mirnog okupljanja učesnika jednog okupljanja zbog pretnji ili opasnosti od nasilnog ponašanja koje potiču isključivo od učesnika kontraskupa, saopšteno je iz organizacija civilnog društva okupljenih oko Platforme Tri slobode.

U saopštenju je navedeno da Odluka o zabrani može biti shvaćena i kao priznanje države da je u potpunosti nemoćna da kontroliše radikalne desničarske grupe i pojedince, koji su, kako su dodali,  prethodnih nedelja otvoreno pozivali na ukidanje slobode mirnog okupljanja koju garantuju Ustav Srbije, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

  • Smatramo da odluka Policijske stanice Stari grad o zabrani EuroPride šetnje predstavlja direktnu posledicu pritisaka kojima je ta stanica bila izložena od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića i mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić, koji su, izvan svojih Ustavom i zakonom definisanih ovlašćenja, najavljivali zabranu okupljanja i iznosili neubedljive razloge za zabranu, navedeno je u saopštneju kojeg potpisuju Građanske inicijative, Novi optimizam, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Crta, Autonomni ženski centar, Slavko Ćuruvija fondacija, Catalyst Balkans, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ona “jedina osoba u Srbiji koja je diskriminisana od strane LGBT zajednice i od strane onih koji diskriminišu tu zajednicu“, pošto su je aktivisti zvižducima dočekali u beogradskom Domu omladine gde je učestvovala na konferenciji o ljudskim pravima u okviru Evroprajda.

Dodala je da bez njene podrške i potpisivanja pisma preporuke, Evroprajda ne bi bilo ove godine u Beogradu, prenela je agencija Beta.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da iz “bezbednosnih” razloga neće dozvoliti održavanje šetnje učesnika Evroprajda 2022 u centru Beograda.


- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime