- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Planiraju uvođenje budžetskog portala

Planiraju uvođenje budžetskog portala

- REKLAMA -

Uvođenje Budžetskog portala je bila tema sastanka predstavnika Grada Užica, Gradske uprave za finansije i Stalne konferencije gradova i opština u okviru projekta Unapređenje transparentnosti upravljanja javnim finansijama lokalne samouprave.

–  Budžetski portal kao sistem elektronskog izveštavanja omogućava, na potpuno nov način, praćenje pripreme i izvršenja budžeta od strane odbornika i javnosti, pojasnili su iz Gradske kuće.

Užice i Požega su među 21 lokalnom samoupravom koje bi projektom( čiji je kraj najavljen za septembar ove godine) trebalo da uvedu javne budžetske portale.

Na taj način, odbornici su u prilici da se angažuju u procesu pripreme budžeta na vreme, putem doslednog praćenja pripreme i izvršenja budžeta tokom cele godine. Iako je JBP koncipiran minimalno kao alat za bolje informisanje odbornika o budžetu LS, gradovi i opštine se ohrabruju da ovaj portal učine zaista javnim, odnosno da postave isti na zvaničnu internet stranicu LS i time uspostave korisnu bazu informisanja o budžetu za širu lokalnu zajednicu i svu zainteresovanu javnost. U tom slučaju bi pored odbornika pristup JBP imali i građani i sve ostale zainteresovane strane, navodi su sa sajta Stalne konferencije gradova i opština.

Iz Grada Užica su poručili da uvođenjem budžetskog portala pokazuju inovativnost i spremnost za dalje unapređenje u oblasti javnih finansija, maksimalnu javnost u radu i poštovanje principa dobrog upravljanja.

Projekat Unapređenje transparentnosti upravljanja javnim finansijama lokalne samouprave SKGO sprovodi na osnovu Sporazuma kojeg su potpisali sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekat finansijski podržava Švedska međunarodna razvojna agencija SIDA.

Iz Grada Užica su podsetili da je projekat deo Platforme za odgovorno upravljanje finansijama u Srbiji. Platformu SIDA i UNDP sprovode u partnerstvu sa Ministarstvom finansija, Državnom revizorskom institucijom, Upravom za javne nabavke i SKGO.

Medijsko sklonište Užice: Smanjeni prihodi u lokalnim budžetima

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime