- REKLAMA -
14.6 C
Užice
Početna Srbija i region Pelet najviše 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima

Pelet najviše 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima

Vlada Srbije donela paket mera o snabdevanju drvnim sortimentima i kontroli cena ogreva i peleta

- REKLAMA -

Nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i udruženja, Vlada Republike Srbije na sednici 4. avgusta je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

  • Uredbom o ograničenju visine cene peleta, koja je doneta sa ciljem zaštite energetske bezbednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, naveli su iz Vlade Srbije dodavši da će primenu Uredbe na terenu nadzirati inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu trajaće do 1. novembra ove godine.

Kako su pojasnili iz Vlade Srbije, doneta je sa ciljem sprečavanja kritične nestašice tih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

Odlukom o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih je omogućeno da se trupaci mogu izvoziti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati posebna komisija.

  • Dozvole dostavljene do 15. u mesecu za tekući mesec za ukupnu količinu drvnih sortimenata planiranih za izvoz, izdavaće se na period od dva meseca, napomenuli su iz Vlade republike Srbije.

Na sednici Vlade je formirana Radna grupa za praćenje proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata od strane javnih preduzeća za gazdovanje šumama u državnoj svojini. Radna grupa kpontrolisaće snabdevanje tržišta drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta.

Vlada je dala saglasnost na odluku o usvajanju cenovnika osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata javnog preduzeća za gazdovanje šumama Srbijašume, kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, kako su pojasnili, u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Republike Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja.

Sa građanima o potrošnji ogreva(AUDIO)

Prema navodima potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarkerudarstva i energetike Zorane Mihajlović, više od 110 hiljada domaćinstava koristi pelet, a više od 700 hiljada koristi ogrevno drvo.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
14.6 ° C
14.6 °
14.6 °
97 %
1.4kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime