- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Srbija i region Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine

Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine

- REKLAMA -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, da se unapređenju i zaštiti prava građana na zdravu životnu sredinu i dalje ne pridaje dovoljan značaj u praksi.

Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da se nedovoljno primenjuje načelo održivog razvoja, jer se zahtevi zaštite životne sredine često stavljaju u drugi plan, umesto da se sagledavaju u istoj ravni s društvenim i privrednim razvojem.

  • “Koliko je zaštita životne sredine, prirode i zdravlja podređena privrednom rastu, vodimo li brigu o zdravlju građana i osiguravamo li sve uslove za dalji razvoj ekologije su pitanja koja nam moraju biti u fokusu? A pri nalaženju odgovora se moramo voditi ustavnim određenjem prava pojedinca i zajednice na zdrav život i zdravu životnu sredinu”, napisao je Pašalić.

On je ukazao da načelo predostrožnosti traži viši stepen zaštite životne sredine i zdravlja, ali da se to otežano ostvaruje, zbog čega bi “institucije morale učiniti mnogo više kako bi osigurale efikasnu zaštitu prava na zdravlje”.

  • “Sadašnja generacija mladih traži i očekuje život u zdravijem i ravnopravnijem svetu, a naša je dužnost da im to obezbedimo”, naglasio je Pašalić.

Dodao je da će Zaštitnik građana svojim preporukama, mišljenjima, izveštajima i drugim aktivnostima i dalje doprinositi unapređenju stanja u zaštiti životne sredine.

Sledeća aktivnost u toj oblasti je, kako je najavio, organizovanje međunarodne konferencije zajedno sa Misijom OEBS u Srbiji pod nazivom “Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini – Uloga i značaj ombudsmana”, koja će biti održana 13. i 14. juna u Domu Narodne skupštine.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime