- REKLAMA -
32.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Otvoren StaPARK - neolitsko naselje po ugledu na svetske arheološke muzeje

Otvoren StaPARK – neolitsko naselje po ugledu na svetske arheološke muzeje

- REKLAMA -

Arheološki muzej na otvorenom StaPARK u Užičkoj Staparskoj banji je zvanično otvoren. Na površini od oko 1500 metara kvadratnih posetioce očekuje izgrađeno naselje sastavljeno od četiri nadzemna objekta i jedne poluzemunice koji su opremljeni po uzoru na uslove života i rada čoveka iz doba neolita. StaPARK je nastao u pokviru projekta Neolife koji je finansirala Evropska unija sa 450 000 evra kroz program prekogranične saradnje gradova Užica i Tuzle.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Kako je neolitski čovek obrađivao keramiku, izrađivao oruđe i oružje, pripremao hranu i privređivao prikazano je kroz stalnu postavku Staprka, a posetiocima su na raspolaganju brojni animacijski programi.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Mislim da smo sa ovim parkom podigli lestvicu toliko visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove ovog tipa neće moći ispod ovog nivoa. Ovaj park ima kultgurni, turistički i naučni potencijali ja već vidim ovde mesto gde će dolaziti naučnici ne samo iz Srbije, već iz sveta. Postoji veliko iteresovanje kolega da vide kako smo mi ovde rešili neke važne arheološke probleme kada je u pitanju njihova izgradnja kuća, ishrana, odevanje…, rekao je arheolog i kustos Muzeja Grada Beograda Dragan Janković.

Foto: Radio Luna

U skladu sa dobrim praksama arheoloških parkova na otvorenom u zemljama Evropske unije deo postavki je statičnog tipa, a značajan deo u funkciji animacije posetilaca svih uzrasta koje se uvek mogu dopunjavati i obogaćivati novim eksponatima i sadržajima. Radno vreme je od 15 do 20 časova petkom subotom i nedeljom.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Danas je sve spremno da primimo posetioce ne samo iz Užica već iz destinacija u okruženju. Svi zajedno ćemo raditi jer smo napravili adekvatan model saradnje da prorgamskim sadržajima doprinesemo da se ovo naselje razvija u pravcu u kom smo želeli, rekla je menadžerka projekta Neolife Snežana Milisavljević.

Foto: Radio Luna

Arheološki park je izgrađen sa ciljem da doprinese unapređenju kulturnog identiteta prekograničnog područja kroz saradnju partnera Srbije i Bosne i Hrecegovine na revitalizaciji kulturnog nasleđa Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona. Projekat Neolife je realizovan od 2018 do 2021. godine, ali je zbog epidemiološke situacije stavljanje Staparka u funkciju prolongirano.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Verujemo da smo dobili značajan turistički lokalitet, ali i edukativni centar koji će biti veoma zanimljiv svim posetiocima, naročito najmlađima jer će moći da se upoznaju sa životom naših predaka iz doba neolita. Sve ono što naš prelepi kraj ima da ponudi su turistički otencijali koje ćemo uspeti da iskoristimo i da ih učinmo atraktivnim, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević proglašavajući park i zvanično otvorenim.

Foto: Radio Luna

Projekat Neolife je finansirala Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija Bosna i Hercegovina, ukupna vrednost projekta je 600 000 evra od čega je Evropska unija obezbedila 450 000 evra. Preostala sredstva obezbedili su projektni partneri iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Gradovi Užice i Tuzla.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Ljudi iz doba Neolita su slavili majku kao simbol života što su prikazivali i kroz figure koje su priavili. Raširene ruke na toj figuri su simbol otvorenosti i dobrodošlice. Arheolog Dragan Janković je predao figuru majke gradonačelnici Jeleni Raković Radivojević.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Kroz kratak animirani film najmlađi su se upoznali životom u neolitskom naselju.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Informacije i zakazivanje poseta mogu se dobiti preko telefona 0648221149 i 031500555.

Foto: Radio Luna

Podsetimo, užički maturanti iz Gimnazije su snimili film “Ručak u neolitu” u kome su prikazali kako izgleda kada se čovek iz 21. veka odjednom nađe u dobu kamena i zemlje.

Na neolitskom ručku sa užičkim gimnazijalcima

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.1 ° C
32.1 °
32.1 °
32 %
1.6kmh
0 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime