- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Otpad se svakodnevno puši, a od smrada ne može da se diše

Otpad se svakodnevno puši, a od smrada ne može da se diše

Alarmantno stanje na nesanitarnoj deponiji Goveđak kod Sjenice

- REKLAMA -

Prošlo je šest meseci od kako su meštani sela Lopiže, Krivaja, Aljinovići, Gornje i Donje Goračiće i Gonje blokirali put i protestvovali zbog nesanitarne deponije Goveđak, koja se nalazi udaljena 12 kilometara od opštine Sjenica. Sud je u aprilu doneo rešenje da se u narednih pola godine ovde pod posebnim uslovima odlaže otpad, nakon čega će deponija biti zatvorena, međutim sada kad je taj period prošao meštani su opet u problemu jer nije izvršeno sve što je obećano.

„Sajlu koja je postavljena dok smo protestvovali sada je zamenio katanac. Nismo ispoštovani, deponija se svaki dan puši i nemoguće je ovde normalno živeti. Nije ništa urađeno, dovozili su klanični otpad, nije dovedena voda kako bi se gasili požari, a na deponiji su se ponovo namnožili psi lutalice i gavranovi. Uništavaju nam sve što posadimo. Nećemo odustati dok se ovaj naš problem ne reši, a deponija ne zatvori kao što je sud propisao“, izjavio je za RINU Nebojša Vasović iz sela Gornji Goračići.

Na nesenatiranu deponiju Goveđak otpad se dovozi prethodnih 14 godina, a na dnevnom nivou se doveze oko 16 tona smeća. Nastala je kao prinudno rešenje nakon što je sav otpad išao u reku Uvac i nakon žalbi iz Specijalnog rezervata prirode.

„Ovde je ponovo kao u filmovima strave i užasa. Vidite pse kako razvlače uginule životinje, a i plašimo se da ne bukne požar većih razmera, koji bi nam ugrozio domove.Najbliže kuće udaljene su samo 200 metara od deponije“, kaže Nebojša.

U lokalnoj samoupravi opštine Sjenica ističu da je problem deponije Goveđak dugogodišnji i da rešenje nije jednostvano. Navode da su u postupku izrade projekta sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije Goveđak, koja će se, kako kažu, trajno zatvoriti kad se reciklažni centar u Novoj Varoši pusti u funkciju.

Dok se to ne desi ponovo će po svemu sudeći pljuštati krivične prijave sa obe strane. Meštana sa jedne i javnih preduzeća sa druge strane, jer im se otežava obavljanje propisanih delatnosti, a to je dovoženje otpada na deponiju Govećak

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime