- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Osnovali JP Zoohigijena Čajetina

Osnovali JP Zoohigijena Čajetina

- REKLAMA -

Javno preduzeće Zoohigijena formiraće u Opštini Čajetina, odlučili su odbornici Skupštine opštine na 26. sednici, održanoj 13. oktobra.

JP Zoohigijena Čajetina prikupljaće i zbrinjavati pse lutalice na teritoriji te opštine.

Prema pojašnjenju sekretara Skupštine opštine Čajetina Predraga Jokića, Ministarstvo poljoprivrede je naložilo rešavanje tog problema od opšteg interesa, dok je Zakonom o komunalnim delatnostima predviđeno da je za zoohigijenu potrebno osnovati javno preduzeće ili privredno društvo.

  • Dugo smo na Opštinskom veću pričali o ovoj temi i predložili da se, ipak, ide na osnivanje javnog preduzeća uzimajući u obzir obim posla koja sadašnja naša dva javno komunalna preduzeća rade, a ne bi bilo shodno da se radi u okviru JP Gold gondole. Smatramo da ćemo, ako krenemo lepo sa ovim preduzećem, uspeti da rešimo ovaj veliki problem, kazao je Jokić uz napomenu da opština izdvaja velika sredstva za ujede pasa.

  • Nešto radimo preko vansudskog poravnjanja koje ide na Opštinsko veće, nešto ide preko pravobranilaštva, ali zadnje dve godine smo imali drastičnih slučajeva povređivanja dece, ranije roditelja i turista od ugriza pasa. U zadnje vreme smo imali nekontrolisano ubijanje(pasa) od strane nesavesnih vlasnika. Predlog je Opštinskog veća da treba da uozbiljimo stvar, obrazložio je sekretar čajetinske skupštine Predrag Jokić.

Više od pet miliona dinara su izdvojili iz opštinskog budžeta za štete od ujeda pasa.

Kako je ukazao Đurić, osnivanjem JP Zoohigijena uštedeće i najmanje deset miliona dinara koliko je Opština Čajetina plaćala požeškom javno komunalnom preduzeću JKP Naš dom da rešava problem nevlasničkih pasa prethodnih godina.

Prema usvojenog odluci, Opština Čajetina je obavezna da obezbedi tehnička i materijalna sredstva za početak rada JP Zoohigijena. Nevlasničke pse zbrinjavaće na rekultivisanom delu nekadašnje deponije Bregovi na Zlatiboru koju su odabrali zbog pristupnog puta, struje i vode. Imaće prihvatilište za pse i veterinarsku kliniku.

  • U perspektivi, to bi trebalo da bude azil za pse. U daljoj je perspektivi da to bude i pansion za smeštaj kućnih ljubimaca što će podići kvalitet usluge na Zlatiboru, predočio je predsednik čajetinske skupštine spomenuvši da se nadaju da će JP Zoohgijena biti održiva zbog komercijalnog vida poslovanja.

JP Zoohigijena Čajetina, prema usvojenoj odluci, biće nadležna i za prikupljanje otpada životinjskog porekla na teritoriji te opštine.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime