- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Osmesi dece su znak da radimo kako treba

Osmesi dece su znak da radimo kako treba

- REKLAMA -

Polaznici ovogodišnjeg kreativno edukativnog programa pod nazivom  Ljudi više ne žive u brizi, ko nema u glavi ima u knjizi na dečijem odeljenju Narodne biblioteke Užice su prošetali kroz istoriju i otkrili kako su nastale knjige, ali su imali priliku i da izrade i ukrase korice svojih budućih književnih dela. Tajnovito more, Šašavi dnevnik, Moj super raspust, Pođite samnom na more samo su neki od autentičnih naslova knjiga kreativnih malih autora koji će urađene knjige popunjavati kući, a kao uspomenu na ovu radionicu dečije odeljenje Narodne biblioteke krasiće zabavna knjiga Kud pogledaš svuda čuda koju su učesnici radionica ispunjavali likovnim i literarnim radovima.

Veselo, dinamično, sa puno smeha bilo je od 17. jula na dečijem odeljenju Narodne biblioteke u Užicu i ogranku u Sevojnu gde je 60 polaznika edukativno – kreativnih radionica i 40 polaznika školice šaha Mali šahista sa bibliotekarima organizatorima radionica učilo, stvaralo i zabavljalo se.

Narodna biblioteka Užice je i ove godine organizovala za mlade sugrađane zanimljiv edukativno kreativni program pod nazivom Ludi više ne žive u brizi, ko nema u glavi ima u knjizi, a to su stihovi pesme zavičajnog pisca Ljubivoja Ršumovića. To nije slučajno jer smo se na edukativno – kreativnim radionicama bavili izradom knjige. Deca su naučila kako su se izrađivale knjige nekad u prošlosti, koji su se materijali koristili, kako se ta izrada menajala kroz istoriju. Naučili su zanimljive termine za koga kažemo da je bibliognost, a za koga bibliotac, šta su kodeksi, šta su inkunabule, šta su rukopisne knjige, koje su prve štampane knjige, kaže za Radio Lunu bibliotekar dečijeg odeljenja Jasmina Luković, jedna od autorki i realizatora ovog programa uz Tijanu Bacetić i koleginice iz Sevojna Marijanu Drndarević i Jelenu Mijatović i Miloša Radosavljevića koji je realizator šahovskih radionica.

Deca od sedam do 12 godina, učesnici edukativno – kreativih radionica su zavirila u knjigoveznicu gde su videli kako izgledaju praktično rukom izrađeni delovi za koricu knjige, kako nastaje knjižni blok, koje su vrste poveza knjižnog bloka, kako se on lepi i ušiva.

Na praktičnoj radionici svako dete izradilo je korice svoje knjige, svoj knjižni blok. Korice su ukrašavali i ilustrovali, a imali su i zadatak da osmisle naziv svojih knjiga. Poslednje nedelje radionice koja je bila posvećena literarnim i likovnim radovima su deca ispunjavala ozbiljno, zabavnu knjigu koju su bibliotekari pripremili za  njih, koja nosi naziv Kud pogledaš svuda čuda, a to je prvi stih pesme Jovanka baštovanka Jovana Jovanovića Zmaja, priča Luković.

Foto: Narodna biblioteka Užice

Godinama unazad bibliotekari sa dečijeg odeljenja neumorno i sa puno elana i kreativnosti pristupaju pripremama i realizaciji letnjih radionica za decu.

Svake godine se trudimo da radionice koje organizujemo budu sa knjigom u ruci i koliko god su teme raznolike, uvek to bude kreativni kutak koji je povezan sa knjigama. Tako pokušavamo da im prenesemo poruku da su knjige najrelevantniji izvori informacija i da je to ono čemu treba da teže kada žele nešto da saznaju o bilo kojoj temi koja ih interesuje. Potrebno nam je oko dva meseca da ozbiljno pripremimo sve što je potrebno, predavanja, način rada, dosta toga zavisi i od teme, kaže Luković.

Nezadovoljstvo dvoje dece koji su zbog odlaska na more prekinuli učešće na radionicama, jedan je od pokazatelja da je i ovogodišnja tema radionica pun pogodak.

Verujem da je deci bilo fino. Dvoje dece je otišlo na more i rekla bih da nisu bili srećni što moraju da napuste radionice. Po njima se čini da su prezadovoljni, da im je bilo zanimljivo i svake godine je sve više zainteresovanih. Ima dece koja dolaze već nekoliko godina, to su deca koja vole biblioteku, redovno čitaju, vole knjige. Nama bibliotekarima je bilo prelepo, kada dođu deca nas zagrle, a kada odlaze nasmejani to je znak da nešto radite kako treba, navodi Luković.

 

Iskreno, dečije učesnici radinica pričali su o boravku i impresijama. Nisu zaboravili da pohvale autore i zahvale im za sve lepo doživljeno ovogo leta u biblioteci.

Irina Marić 12 godina: Na radionice u biblitteci idem već dve godine. Ovde mi je lepo, naučim nešto novo, upoznam nove drugare. Tužna sam jer više neću moći da pohađam ove radionice jer sam ih prerasla. Danas smo završavali ukrašavanje knjiga, dodavali neke crteže u veliku knigu. Moja knjiga nosi naziv Sve i svašta.

Foto: Narodna biblioteka Užice

Daria Ristanović, 12 godina: Treće leto učestvujem na radionicama u biblioteci. Zanimljivo je, svake godine bibliotekari na dečijem odeljenju imaju nove ideje. Pohvalila bih Tijanu i Jacu, one se mnogo trude, pomažu nam, sve organizuju na najvišem nivou. Svima bih preporučila da dođu, ja sam slučajno došla, ali se nisam pokajala, nastavila sam da dolazim, jer je svaka radionica zanimljivija i posebna za sebe. Ove godine smo pravili knjige. Inače pišem pesme u jednoj svesci koje ću kući prepisati u ovu knjigu koju sam pravila na radionici. Moja zbirka se zove Blago na kraju duge. Takođe smo učili nove termine, reči i ovde se bolje zapamti nego da kad to sam učiš.

Iva Urošević 12 godina: Volim da crtam, da pišem. Prvi put sam na radionici, nisam znala da u biblioteci postoje radionice. Moja knjiga se zove 101 način zašto volim svoju tetku. Bilo mi je lepo, upoznala sam nove drugare i dopalo mi sve što smo radili.

Lara Popović, 12 godina: došla sam na radionice da bih naučila kako su nastale knjige i od čega se prave. Naučili smo od kojh se materijala prave knjige, a napravili smo i naše knjige. Moja knjiga se zove 101 razlog zašto volim svoju majku.

Foto: Narodna biblioteka Užice

Dunja Polić: upisala sam se na radionicu šaha i na kreativnu radionicu. Htela sam da nučim da igram šah, jer sanjam da pobedim jednog fantastičnog dečaka koji odlično igra šah. Nadam se da sam se dobro pripremila za meč u šahu koji ćemo organizovati početkom školske godine. Na kreativnim radionicama sam naučila kako se prave knjige i kako ja mogu da uradim korice svoje knjige. Moja knjiga se zove Sve što smišlja dečija mašta.

Lena Pečeničić 11 godina: prijavila sam se da naučim nešto novo o šahu i pravljenju knjiga. Šah sam bolje savladala i mogu dobro da ga igram. Moja knjiga se zove Pođite samnom na more i nju ću ispuniti doživljajima sa mora.

Foto: Narodna biblioteka Užice

Martina Gojgić, 11 godina: bila sam i prošle godine na radionicama i odlučila sam da dođem i ove. Zanimljivo je što mogu sama da napravim knjigu i da kroz svaki deo prođem pojedinačno. Moja knjiga se zove Kad zamirišu jorgovani.

Dunja Dužanić osam godina: ovo mi je prva radionica, zadovoljna sam ovde. Naučila sam da igram šah i fino sam se provela i na kreativnim radionicama. Moja knjiga se zove Dunjin skriveni dnevnik i tu ću zapisivati svoje tajne.

Dušan Pavićević, osam godina. Želeo sam da naučim da crtam i delovale su mi zanimljive ove radionice. Duki mali fudbaler je naziv moje knjige koju ću ispuniti doživljajima sa fudbala.

Pavle devet godina. Hteo sam da naučim još nešto iz šaha. Moja knjiha se zove Vatreni vitez.

Foto: Narodna biblioteka Užice

Damjan Ćuk imam 13 godina. Radionice su prepune kreativnih sadržaja, već nekoliko godina učestvujem na radionicama, svaka je drugačija. Prošle godine smo reciklirali, pretprošle učili o slikarstvu, a sada pravimo knjigu. Nisam još odlučio koji će naziv knjiga imati, verovatno će biti vezana na moje doživljaje. Ovo je bila neobična tema, i posebno je isksutvo bilo za sve nas. Bili smo u knjigoveznici, videli smo depo biblioteke, naučili smo neke stručne pojmove u vezi sa knjigama. Napisao sam pesmu za knjigu koja ostaje u biblioteci.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime