- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Opština Čajetina planira saradnju sa slovenačkom Rogaškom Slatinom (VIDEO)

Opština Čajetina planira saradnju sa slovenačkom Rogaškom Slatinom (VIDEO)

- REKLAMA -

Sastanak između delegacija opštine Rogaška Slatina iz Slovenije i opštine Čajetina održan je u sklopu 11. Festivala sportskog filma, a ideje o razmeni iskustava predstavljene su na zajedničkoj konferenciji za medije u Kulturnom centru na Zlatiboru, u subotu 27. avgusta.

Posle učešća slovenačkog filma na prošlogodišnjem Festivalu sportskog filma na Zlatiboru, tamošnji autori došli su na ideju da i sami naprave istu manifestaciju. Tako je u junu ove godine u Rogaškoj Slatini održan prvi festival koji okuplja igrane i dokumentarne filmove sa tematikom sporta po uzoru na zlatiborski festival. Tim povodom je ovo mesto sa istoka Slovenije ovogodišnji gost opštine Čajetina na festivalu.

Opština Čajetina već decenijama sarađuje sa opštinama iz Slovenije, a među prvim koje su ovde došle su slovenačke opštine Mozirje i Nazarje , čija rukovodstva su tada prepoznala mogućnosti za privrednu saradnju. Vremena su se donekle promenila i mislim da je danas najpre moguća saradnja u oblasti turizma, u prodaji naših zlatiborskih tradicionalnih proizvoda i upravo to smo predstavili našim gostima iz Rogaške Slatine koja takođe svoj razvoj zasniva u oblasti turizma. Već sada smo dogovorili i uzvratnu posetu Sloveniji, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom predstavljanja potencijalne saradnje sa Rogaške Slatine i Zlatibora.

Foto: Opština Čajetina

Predsedniku opštine, odnosno županu Rogaške Slatine Branku Kidriču, Stamatović je uručio posebno priznanje zlatiborskog festivala sportskog filma za izuzetne rezultate u kulturi, sportu i turizmu.

Kidrič se zahvalio na priznanju koje je opština na čijem je čelu dobila od organizatora 11. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, za koji je rekao da je bio podsticaj da i oni u svojoj sredini ove godine započnu jedan sličan festival.

Naša delegacija je na Zlatiboru primljena veoma srdačno i od onoga što su nam naši domaćini pokazali zlatiborska gondola je ostavila najjači utisak na nas. Takođe, smatram da postoje dobri potencijali i za saradnju privrednih subjekata naših dveju opština, rekao je Kidrič.

Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru i predsednik Skupštine opštine Čajetina je izrazio zadovoljstvo što je naš festival poslužio kao matrica za osnivanje slovenačkog festivala u Rogaškoj Slatini i što će nakon ove posete delegacije iz Slovenije doći do saradnje u turizmu i svim ostalim granama privrede.

Zlatibor kao lider planinskog turizma u Srbiji i Rogaška Slatina sa svojim velikim potencijalima u Sloveniji svakako zaslužuju da sarađujemo ne samo u oblasti festivala sportskog filma već prvenstveno u oblasti turizma i privrede uopšte, rekao je Đurić.

Tom prilikom, Đurić je uručio posebno priznanje Međunarodnog festivala sportskog filma za doprinos razvoju sportskog filma Vojku Korošecu, koji je prošle godine učestvovao na zlatiborskom festivalu sa filmom ŠKL i koji je primerom zlatiborskog festivala, učestvovao u kreiranju slovenačkog festivala.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime