- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Oko 650 beba u Užicu dobilo auto-sedište

Oko 650 beba u Užicu dobilo auto-sedište

Grad izdvojio 2,8 miliona dinara za auto-sedišta

- REKLAMA -

Oko 650 auto-sedišta je podeljeno roditeljima novorođenih beba na području Užica, 50 više nego prethodne godine.

U samu podelu auto-sedišta je bio uključen Crveni krst Užice čija stručna lica edukuju roditelje da montiraju sedišta i primene prvu pomoć u slučaju saobraćajne nezgode.

Kako ističe Aleksandar Ševrt stručni saradnik u Crvenom krstu Užice, statistika pokazuje da u saobraćaju deca najviše stradaju.

–  Često roditelji koriste sedišta kako bi ispunili zakonsku obavezu, ali ta sedišta u većini slučajeva nisu adekvatno montirana u samom vozilu, ili je sedište bilo dobro montirano, a deca nisu bila dobro obezbeđena. Takođe pored obuke za montažu sedišta, radimo i obuke iz prve pomoći gde roditeljima pokazujemo kako da se ponašaju u slučaju saobraćajne nezgode kada imaju decu u autosedištima, objasnio je Ševrt.

Da su obuke veoma korisne, potvrdili su i roditelji mališana iz Užica.

–  Dosta sam novih stvari oko bezbednosti u saobraćaju saznao, ovo mi je drugo dete, naročito oko prve pomoći. Dragocena su iskustva i ovo povećava svest koliko su važna sedišta i bezbednost u saobraćaju, naročito za decu. Montaža bi bez obuke bila malo teža jer su nas uputili koje stvari da uradimo da bi to bilo sigurno, rekao je roditelj Nemanja Obradović.

Podsetimo, ovo je druga godina kako se u Užicu sprovodi akcija besplatne podele auto-sedišta za novorođenčad, a za tu namenu su izdvojena sredstva u iznosu od 2,8 miliona dinara.

Po rečima pomoćnika gradonačelnice za populacionu politiku Mirjane Radivojčević, to je samo jedna od mera koje imaju za cilj podršku roditeljstvu.

–  Kada roditelji dođu po izvod iz matične knjige rođenih u Gradskoj upravi dobijaju obaveštenje o pravu na besplatno autosedište, ali i o svim ostalim vidovima podrške. Od ove godine svaka novorođena beba dobija po pet hiljada dinara, a svaka treća i sledeća beba po 50 hiljada dinara. Naravno tu je i mogućnost korišćenja Užičke porodične kartice, a radi se i na razvoju novih modela koji će omogućiti bolje uslove za život i brigu o porodici, navela je Mirjana Radivojčević.

Iz Gradske kuće su naveli da je prošle rođeno 34 bebe više nego 2019. godine.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime