- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Od rođenja prve VTO bebe 43. godine

Od rođenja prve VTO bebe 43. godine

Prenosimo u celosti saopštenje Udruženja Šansa za roditeljstvo

- REKLAMA -

Baš na današnji dan Centar za vantelesnu oplodnju nastavlja svoj rad na novoj lokaciji u to u centru Beograda, u ulici Kneza Miloša br.6. Centar za vantelesnu oplodnju projekat je Ministarstva zdravlja i Fondacije Nije svejedno, a u partnerstvu sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo.

Pozivamo sve parove i pojedince koji imaju bilo koje pitanje u vezi sa VTO procedurom da dođu do nas ili nam se jave na besplatan nacionalni broj za VTO 0800 333 030.

– Fondacija Nije svejedno kao jedan od inicijatora i osnivača Centra sa velikim ponosom prati razvoj i daje podršku svakodnevnom radu Centra. Ono što nas najviše čini ponosnim je veliki broj parova koji je dobio konkretnu podršku na svom najvažnijem putu da se ostvare u ulozi roditelja, izjavila je Ana Radun.

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba dobijena uz pomoć vantelesne oplodnje, znalo se da će ova metoda biti revolucionarna, iako je tek kasnije (2010) dr Edvards dobio Nobelovu nagradu za ovaj poduhvat. Sada s ponosom naglašavamo da je uz pomoć ove metode, posle 43 godine, na svet došlo preko 8 miliona beba i da je ova metoda dala nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece. Lujza Braun je rođena 25. jula 1978.godine i roditelji su je čekali punih 9 godina.

Ovo je bila prava revolucija u svetu IVF-a i lečenja neplodnosti, ali ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji.

I danas, posle 43 godine, prisutne su predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, ima mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom. Još uvek nismo dovoljno edukovani.

–  25. jul za nas u Udruženju Šansa za roditeljstvo jeste veliki dan. Čak 8 miliona beba stiglo je na ovaj svet uz pomoć vantelesne oplodnje. Predrasude ne smeju da nas uspore ili zaustave u lečenju ili naporima da stignemo do onog što najviše želimo. U Srbiji se svaki 6. par suočava s problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom. Mnogo toga je urađeno. Sada čekamo da i Banka reproduktivnih ćelija počne sa radom. Bez donora i Banke donacija reproduktivnih čelija i embriona ne može početi kod nas. Na polju lečenja steriliteta je neophodno neprekidno napredovati i raditi. Želimo i da znamo koliko se beba u Srbiji rodi uz pomoć vantelesne oplodnje u toku jedne godine, a to možemo samo uz jedinstven Registar postupaka. Vrlo je važno za državu, ali i za sve nas u VTO svetu, da imamo tačne i transparentne podatke, rekla je predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo i direktorka Centra za VTO, Sandra Jovanović.

Udruženje Šansa za roditeljstvo – Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju I kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje I ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako I kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. Godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime