- REKLAMA -
8.7 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Od danas bez umrlih na biračkom spisku?

Od danas bez umrlih na biračkom spisku?

- REKLAMA -

Matičari od danas imaju obavezu da podatke o umrlim licima direktno šalju u Centralni birački spisak iz kojeg bi preminula osoba automatski trebalo da bude izbrisana.

Gordana Urošević, Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti u Užicu

Dopis od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobile su sve lokalne jedinice u Srbiji.

Mi smo u obavezi da po Zakonu prenosimo te podatke i od danas je to programski omogućeno i u našoj Gradskoj upravi. Procedura sada izgleda ovako: prilikom unosa podataka u Centralnu knjigu o licu koje je preminulo, matičar je dužan da na kraju pošalje podatke i u Jedinstveni birački spisak. Sam proces je uprošćen-matičar na kraju popunjavanja ima opciju Jedinstveni birački spisak, klikne na nju i podaci su poslati, objasnila je za RAM mrežu Gordana Urošević, vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti u Užicu.

Istog dana kada neko umre biće brisan iz biračkog spiska: Od danas povezane dve velike baze podatakaIstog dana kada neko umre biće brisan iz biračkog spiska: Od danas povezane dve velike baze podataka

Program je premijerno od jutros u funkciji, a matičari su već slali podatke “po novom”. Nesporno je da je procedura sada pojednostavljena i da štedi vreme. Ono što je važno za građane je da više neće postojati izgovor, bar ne opravdan, da se na spisku birača pojavi ime čoveka koji je preminuo. 

Sada se elektronski odmah dobija podatak i nadležne službe ne mogu reći da ga nemaju. Od ovog dana, kada smo počeli da primenjujemo ovu novinu, lica koja su umrla, ne smeju se nalaziti u biračkom spisku, predočava Urošević i dodaje da je ranije procedura slanja informacija bila zamršenija i ostavljala je mesta za propuste.

Mi smo se i ranije trudili da na vreme ažuriramo te podatke, ali proces je bio komplikovaniji. Nekad smo morali da tražimo podatke iz drugih opština u kojoj je lice preminulo. Dešavalo se da dobijemo podatke posle dužeg vremena, a bez izvoda lice nije smelo da se briše iz biračkog spiska, iako smo mi znali da je preminulo, podsetila je sagovornica RAM mreže.

Prošle godine izmenjeni su propisi Zakona o matičnim knjigama i Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

-Matičarima je naloženo da upise u knjigu umrlih elektronskim putem dostavljaju službama koje su nadležne za ažuriranje biračkih spiskova. S druge strane, regulisan je način preuzimanja tih podataka iz Centralnog registra koji se odnose na smrt nekog lica.

Ova dva programa su softverski povezana, a matičari informacije unose u Centralni registar matičnig knjiga.

-Sve tri matične knjige (rođenih, venčanih i umrlih) vode se direktno u Centralnom registru, nemamo više posebnu lokalnu evidenciju kao što je to bilo ranije, naglašava Urošević.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
67 %
1.2kmh
87 %
Pet
20 °
Sub
23 °
Ned
18 °
Pon
21 °
Uto
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

268 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime