- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Od 14. septembra u porodilištima obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju

Od 14. septembra u porodilištima obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju

- REKLAMA -

Za svu novorođenu decu, u svim porodilištima u Srbiji, od 14. septembra biće obavezan skrining na retku bolest, spinalnu mišićnu atrofiju, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Cilj uvođenja skrininga, odmah po rođenju, jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze, ističe se u saopštenju RFZO.

Uzorci će se uzimati u svim porodilištima u Srbiji, dok će se njihova analiza raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kako se navodi, zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane stručnjake za obavljanje ovog skrininga.

RFZO podseća da testiranje na SMA nije jedini skrining koji se radi kod tek rođenih beba o trošku Fonda. Obavezni skrining radi se još i za tri bolesti: fenilketonuriju, hipotireozu i, od 2021. godine, za cističnu fibrozu.

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime