- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Obučeni srednjoškolci, budući edukatori o merama energetske efikasnosti (AUDIO)

Obučeni srednjoškolci, budući edukatori o merama energetske efikasnosti (AUDIO)

- REKLAMA -

Obraća se pažnja i primenjuju mere energetske efikasnosti, ali uvek može više i bolje, poručio je Darko Poljčić, učenik četvrtog razreda Umetničke škole u Užicu, najavljujući da će znanja koja je stekao na jednodnevnoj radionici Bolja energija za bolju budućnost preneti svojim vršnjacima.

  • Objasnićemo im važnost primene tih mera, naveo je Poljčić koji će, kao budući obučeni edukator, biti među predavačima na narednoj radionici o merama energetske efikasnosti za užičke srednjoškolce.

Ukupno dvanaest učenika četvrtih razreda užičkih srednjih škola je pohađalo 16. aprila u Gradskom kulturnom centru radionicu Bolja energija za bolju budućnost tokom koje su im predočene detaljnije informacije o važnosti primene mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama i stambenim zgradama.

  • To su mesta u kojima oni žive. Oni su već punoletni i već su donosioci odluka. Želimo da im prenesemo znanja kojim merama mogu doći do uštede novca i uštede energije, povećanjem komfora življenja, a da i njihova nekretnina i stambena jedinica dobiju na vrednosti. Cilj radionice je da osposobimo predstavnike škola da budu samostalni edukatori koji će moći da prenose saznanja na vršnjake, sugrađane, širu zajednicu, ukazala je Sanja Tolo, koordinatorka USAID projekat Bolja energija u programima rada sa decom i omladinom.

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, projektom Bolja energija, kako su naveli, treću godinu zaredom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje građane, već i da, kroz realizaciju pilot projekata, uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji.

  • Prošle godine smo učenicima osnovnih škola pokušali da podignemo svest o značaju i značenju pojmova energetske efikasnosti, da im prenesemo poruke kako u svakodnevnom životu, menjajući ustaljene navike i malim promenama, mogu da naprave velike uštede, značajne na dugoročnom nivou u smislu novca, energije i očuvanja životne sredine, istakla je Tolo spomenuvši da su obuke održane i u Priboju, Nišu, Kuli, u beogradskoj opštini Zvezdara.

Uz podršku Grada Užica, kako je podsetio Ratko Trmčić, član Gradskog veća Užica za društvene delatnosti, učenici osmih razreda užičkih osnovnih škola su prošle godine pohađali USAID-ove edukativne radionice o racionalnoj upotrebi energije.

Užički osmaci učili o energetskoj efikasnosti

  • Ovo je važna tema zbog sticanja i prenosa znanja u svakoj prilici i na svakom susretu, napomenuo je Trmčić predloživši da sledeće godine organizuju slične radionice za učenike svih razreda užičkih srednjih škola.

Po dvoje maturanata iz šest užičkih srednjih škola je danas imalo priliku da od predavača Anđele Radulac i Nine Lužnjanin sazna šta su energetski neefikasne zgrade i kuće, kako ih energetski ušuškati, ali i kako građanima u primeni mera energetske efikasnosti može pomoći energetski kalkulator.


Energetski kalkulator je dostupan za upotrebu na internetu.


Na radionici Bolja energija za bolju budućnost, predavači su napomenuli da je Srbija danas jedna od vodećih potrošača električne energije u Evropi.

  • Moramo tome da stanemo na put i da od energetski neefikasnih zgrada napravimo energetski efikasne, poručili su.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime