- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice O kulturnom nasleđu govorilo se u Užicu u okviru kampanje Evropa je...

O kulturnom nasleđu govorilo se u Užicu u okviru kampanje Evropa je naša kuća

- REKLAMA -

U okviru obeležavanja Dana Evrope na Pedagoškom fakultetu u Užicu održana je panel diskusija Novi evropski Bauhaus, kulturno nasleđe i jačanje lokalnih identiteta u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Foto: M. H.

Na panel diskusiji se govorilo o zaštiti i očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, novom evropskom Bauhausu i kulturnom nasleđu kao jednom od stubova za rešenje klimatskih promena i održivog razvoja što je u skladu sa tim da je Užice Prestonica kulture Srbije ove godine. U okviru diskusije su govorili ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, koordinator projekta Užice-prestonica kulture Srbije Branislav Mitrović, predstavnik Ministarstva kulture Srbije Vuk Radulović, generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija Vesna Marjanović i rukovodilac za međunarodnu saradnju u Novoj Iskri Ivan Manojlović.

Foto: M. H.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je naveo da je Užice grad sa dugom tradicijom i upravo zbog činjenice da je on prestonica kulture Srbije, odabran da se tu govori o evropskom, zajedničkom kulturnom nasleđu.

Drago nam je da sarađujemo sa Užicem na rekonstrukciji tvrđave Stari grad, Narodnom pozorištu u Užicu, kao i na brojnim projektima u užičkom regionu. Mi kao Evropska unija želimo da vidimo Srbiju u Evropskoj porodici naroda i radimo na veoma konkretnim projektima u tom cilju, kazao je ambasador Žiofre.

Foto: M. H.

Pedagoški fakultet u Užicu je posvećen očuvanju tradicije i negovanju kulturnog identiteta sa jedne strane i razvijanju interkulturalnosti kroz različite vidove saradnje sa visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama širom sveta kroz različite aktivnosti u okviru nastave, kao i van nastave, navela je prodekan za međunarodnu saradnju Pedagoškog fakulteta u Užicu Daliborka Purić.

U okviru svih studijskih program na fakultetu posebna pažnja posvećuje se kulturnom identitu i očuvanju kulturne baštine, naročito u okviru kurikuluma na predmetima iz društveno – humanističkih nauka. Ove godine smo održali i naučni skup iz te oblasti, kazala je Purić.

Foto: M. H.

Kulturno nasleđe posmatramo sa aspekta prepoznavanja, kazao je koordinator projekta Užice prestonica kulture 2024. Branislav Mitrović, jer kako je naveo, nažalost na ovim prostorima postoji nedovoljno prepoznavanje kulturnog nasleđa.

Valorizacija kulturnog nasleđa se osim u ekonomskom, privrednom, turističkom smislu odnosi i na edukativni, obrazovni i širi sociološki smisao. Zahvaljujem se na pomoći i podršci Evrpskoj uniji kod rekonstrukcije užičkog pozorišta, izgradnje vrtića u Karanu, detaljne rekonstrukcije Antituberkuloznog dispanzera, kišne kanalizacije u Krčagovu i značajnog broja projekata koje je Evropska unija podržala u našem gradu, naveo je Mitrović.

On je podsetio i na ozbiljno ulaganje u narednom periodu od preko 900 hiljada dolara za izgradnju vodene kule na Starom gradu.

Foto: M. H.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Užicu Snežana Marinković je izrazila veliko zadovoljstvo što je u godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture njihov fakultet odabran za održavanje panela o očuvanju kulturnog identiteta.

Mi pridajemo veliki značaj kulturnom i nacionalnom identitetu kroz kurikulume i van nastavne aktivnosti studenata. Podstiče se interkulturalni dijalog kroz Erazmus razmene studenata i nastavnika i kroz različite vidove saradnje, navela je Marinković.

 

Foto: M. H.

Diskusija je održana u okviru kampanje Evropa je naša kuća koju je pokrenula Delegacija Evropske unije u Srbiji kako bi se podstakla saradnja i razmena ideja o značaju kulturnog nasleđa.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime