- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Novčana pomoć za utopljavanje doma po peti put(AUDIO)

Novčana pomoć za utopljavanje doma po peti put(AUDIO)

- REKLAMA -
Za mere energetske efikasnosti na porodičnim kućama ukupno 14 miliona, najviše novca za nabavku kotlova na gas. Subvecnija do 50 odsto ukupno potrebnog novca

Grad Užice raspisuje javni konkurs kako bi sufinansirao mere energetske efikasnosti na porodičnim kućama i u stanovima u zgradama koje nemaju tehničkih mogućnosti da se priključe na gradski toplovod.

Posredstvom konkursa, građani Užica mogu dobiti subvenciju kako bi nabavili i ugradili materijale za izolaciju spoljnih zidova na kući, zamenili stolariju onom sa odgovorajućim termičkim svojstvima, nabavili kotao na pelet ili gas.

Uslov je da građani žive u objektu koji se nalazi u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni, da poseduju dokaze o legalnosti objekta i da redovno izmiruju poreske obaveze i one po osnovu javnih prihoda budžeta grada.

Građani koji budu želeli da nabave kotao na gas mogu dobiti finanijsku podršku do 70.000 dinara sa PDV-om.

Po rečima gradskog većnika Dunje Đenić, nabavka kotla na gas predstavlja direktan doprinos smanjenju zagađenja vazduha, što je i razlog da Grad za tu meru opredeli najviše novca, šest miliona.

–         Na taj način se može isfinansirati 85 projekata, odnosno nabaviti najmanje 85 kotlova, navodi Đenić objasnivši da će i vlasnici najmanje 14 stanova u zgradama moći da dobiju novčanu pomoć kako bi nabavili kotlove na gas.

Ko želi da nabavi kotao na pelet, od lokalne samouprave može dobiti najviše 85.000 dinara sa PDV-om. Za nabavku kotla na pelet je izdvojeno ukupno dva miliona dinara. Sa tim novcem, po rečima Dunje Đenić, sufinansiraće se nabavka najmanje 23 kotla na pelet.

Najviše 120.000 dinara, polovinu potrebnog novca, mogu dobiti natrag građani koji se odazovu javnom konkursu opredeljujući se za ugradnju termoizolacije na kući.

Grad je planirao da utroši tri miliona dinara kako bi se uradila izolacija spoljnih zidova na najmanje 25 kuća. Isto toliko vlasnika kuća može dobiti subvenciju, do 80.000 dinara, za zamenu stolarije. Za tu meru su opredelili ukupno dva miliona dinara iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Iz tog fonda se petu godinu za redom izdvaja novac za javni konkurs kojeg sprovodi Odeljenje za zaštitu životne sredine u nameri da smanji zagađenje vazduha u gradu sa oko 16.000 individualnih ložišta.

Sem što smanjuju emisiju zagađujućih materija u vazduh, sprovedene mere na porodičnim kućama, vlasnicima će doneti uštede u energentima od 15 do 20 odsto, u zavisnosti od zime, pokazala su ranija istraživanja, a za RAM mrežu potvrdio energetski menadžer grada Vojo Đoković.

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/24433/kontrola-pokazala-ugalj-i-dalje-prisutan-ali-u-manjim-kolicinama.html
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/24292/ulaganje-u-energetsku-efikasnost–investicija-u-buducnostaudio.html
Izdvojili za četiri godine ukupno 37,2 miliona dinara i pomogli sprovođenje mera energetske efikasnosti u najmanje 430 objekata. Najmanje 14 miliona dinara će ove godine biti izdvojeno iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine kao finansijska pomoć građanima koji žele da utople svoja domaćinstva, unaprede energetsku efikasnost objekta. Gradski većnik najavljuje da postoji mogućnost da se novac preusmeri na mere za koje građani budu najviše zainteresovani. Ne isključuje mogućnost povećanja ukupnog izdvajanja, rebalansom gradskog budžeta.

Na Svetski dan energetske efikasnosti, 5. marta, građani Užica će moći da se prijave na javni konkurs. Detalje mogu čuti od Odeljenja za zaštitu životne sredine i tokom Info dana koji se održava 12. marta u podne u Gradskoj kući. Javni konkurs biće otvoren do 5. aprila.

Građani koji dobiju finansijsku podršku, moraće do sredine oktobra da sprovedu mere za koje su konkurisali. Do 31. oktobra biće potrebno da zatraže povraćaj novca za radove kojima su svoj objekat učinili energetski efikasnijim.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko/24832/novcana-pomoc-za-utopljavanje-doma-po-peti-putaudio.html

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

61 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime