- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Srbija i region Nova podrška EU od 10 miliona evra

Nova podrška EU od 10 miliona evra

Podršku će dobiti i ugrožene grupe

- REKLAMA -

Evropska unija je opredelila još deset miliona evra bespovratnih sredstava za oporavak od posledica kovida 19 koja će biti realizovana kroz EU PRO Plus program. Sporazum o dodatnoj pomoći potpisali su danas u Beogradu ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Jadranka Joksimović
Foto: EU PRO

Dodatnih deset miliona evra namenjeni su za unapređenje i jačanje otpornosti i za saniranje posledica pandemije kovida19 na niovu lokalnih samouprava, ali i u sektoru malih i srednjih preduzeća, koja su kičma naše privrede, rekla je Joksimović.

Uz privredu, podrška će biti pružena i ugroženim grupama kako bi se postigao i inkluzivni rast.

Težimo da uposlimo sve kapacitete i da svako dobije šansu da doprinese ne samo reformama već i ličnom napretku, boljem životnom standardu, a samim tim i lokalnoj zajednici i celoj zemlji. A evropske integracije su pravi instrument za postizanje takvih rezultata, naglasila je Joksimović i dodala da je suština programa EU PRO Plus da se dopre do svakog građanina bez obzira u kom delu zemlje živi.

EU PRO
Foto: EU PRO

Ministarka Joksimović i ambasador Žiofre su najavili i tri javna poziva EU PRO Plus programa, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra, putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao i unapređenje socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije, Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije.

Gradovi i opštine mogu da konkurišu na Javni poziv za unapređenje lokalne infrastrukture sa projektima koji će doprineti boljem životu stanovništa kroz unapređenje javnih infrastrukturnih objekata, uključujući i obnovu i izgradnju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, unapređenje komunalnih usluga sa posebnom pažnjom usmerenom na ugrožene grupe. Poziv čiji je ukupan budžet 3,4 miliona evra otvoren je do 31. januara 2022. godine.

Takođe, organizacije za podršku poslovanju, kao što su regionalne razvojne agencije, biznis inkubatori, naučno-tehnološki parkovi, klasteri, poslovna udruženja, privredne komore, kao i istraživačke i visokoškolske ustanove mogu da se prijave na javni poziv usmeren na unapređenje konkurentnosti i održivosti poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i preduzetnica.

Evropska unija je za ovaj poziv, otvoren do 2. februara 2022. godine opredelila 500.000 evra.

Treći poziv namenjen civilnom društvu koji će za cilj imati unapređenje socijalne zaštite na teritoriju koju pokriva EU PRO Plus biće objavljen u januaru 2022. godine. Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 30 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju lokalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime