- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Nova oprema za učenje programiranja za 19 biblioteka u Srbiji

Nova oprema za učenje programiranja za 19 biblioteka u Srbiji

- REKLAMA -

Ukupno 19 biblioteka u Srbiji, među kojima i biblioteke u Užicu i Prijepolje, u okviru projekta Digitalni građanin 2.0 je dobilo donaciju u vidu nove IT opreme koja služi za učenje osnova programiranja, a koja će korisnicima biblioteka biti na raspolaganju za besplatno iznajmljivanje u prostoru biblioteke ili kod kuće.

U novom ciklusu projekta Digitalni građanin, za svaku od 19 biblioteka obezbeđena su po tri micro:Maqueen plus robota i po dve obuke za  zaposlene u bibliotekama koje se sprovode u onlajn formatu 27. i 30. jula.

–  Ovi mini roboti kompatibilni su sa micro:bit-om – mini računarom uz pomoć kojeg različite generacije na veoma jednostavan i inovativan način imaju priliku da uče programiranje. U prethodnom ciklusu projekta 2019. godine za 20 biblioteka u Srbiji donirano je po 20 micro:bit uređaja i po 5 boson setova, a za pet najaktivnijih biblioteka obezbeđen je i po jedan 3D štampač, saopštili su iz programa Bitka za znanje.

Micro:bit računar u kombinaciji sa elementima iz boson seta može da bude osnova za kreiranje praktičnih rešenja za svakodnevne potrebe. Ovaj mini računar, na primer, može da detektuje visinu temperature u prostoriji i ukoliko temperatura pređe neku zadatu vrednost računar pali ventilator i na svom led ekranu prikazuje trenutnu temperaturu. Maqueen robot proširiće mogućnost učenja i programiranja. Ovaj robot ima mogućnost da prati predefinisano kretanje, meri distancu od prepreka, uočava promene na podlozi, ispušta zvuke i daje svetlosne signale.

Do sada je u ovim bibliotekama ukupno sprovedeno  više od 160 besplatnih obuka za građanstvo, a zabeleženo je da je micro:bit iznajmljen više od 2.500 puta.

–  Cilj donacije i drugog dela ove akcije je da prethodna uspešna inicijativa modernizacije biblioteka i njihova transformacija u informatička čvorišta bude unapređena zahvaljujući novoj opremi koja bi mogla da privuče još veći broj korisnika, naveli su predstavnici programa Bitka za bebe.

Ustanove uključene u ovaj program su: Eržebet Juhas iz Subotice, Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Šabačka biblioteka, Biblioteka grada Beograda (dečje odeljenje), Narodna biblioteka Ilija M.Petrović iz Požarevca, Narodna biblioteka Osečina, Biblioteka Centar za kulturu Kladovo, Narodna biblioteka Bor, Narodna biblioteka Radisav Nikičević u Jagodini, Narodna biblioteka Vuk Karadžić u Kragujevcu, Gradska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Narodna biblioteka Kruševac, Narodna biblioteka Njegoš iz Knjaževca, Narodna biblioteka Dositej Obradović u Novom Pazaru, Narodna biblioteka Radoje Domanović u Leskovcu i Javna biblioteka Bora Stanković iz Vranja.

Projekat u Srbiji sprovodi Fond B92 u okviru programa Bitka za znanje, a uz podršku i partnerstvo Instituta za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime