- REKLAMA -
-5.5 C
Užice

Nizak vodostaj na Zaovinskom jezeru

- REKLAMA -

Slike sa Zaovinskog jezera na Tari ovog leta nisu ni nalik onima od prethodnih godina. Loši hidrološki uslovi i dodatno pražnjenje jezera doveli su do izuzetno niskog vodostaja, pa izgelda poluprazno.

Vode u jezeru je sve manje i manje, koliko smo mogli da čujemo zbog određenog kvara u Obrenovcu dodatno se praznilo jezero Zaovine. Da li je to u pitanju ili nešto drugo, nemamo zvaničnu ni potvrđenu informaciju. Nadamo se da će uskoro situacija biti drugačija, a jezero punije. Jer sa svakim smanjivanjem vodostaja kod nas se budi strah od potencijalnog pokretanja klizišta, rekao je meštanin.
Zaovinsko jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom.

U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje. Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metar, a sada je to zbog dodatnog pražnjenja dosta manje.

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -
Užice
light snow
-5.5 ° C
-5.5 °
-5.5 °
90 %
4.7kmh
97 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime