- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Ere, kulturu na viđelo 2024. godine!(AUDIO)

Ere, kulturu na viđelo 2024. godine!(AUDIO)

- REKLAMA -

Grad Užice biće nacionalna prestonica kulture 2024. godine uz slogan Nije erski mračiti- kulturu na viđelo! i budžet od 490 miliona dinara.

Ministarstvo kulture je obezbedilo 294 miliona, dok će lokalna samouprava iz gradskog budžeta za sledeću i 2024. godinu za taj projekat izdvojiti 196 miliona.

Danijela Vasilijević, profesorka sa Pedagoškog fakulteta Užice i članica projektnog tima, najavila je dešavanja, postojeće i nove programe u šest tematskih oblasti, uz osam infrastrukturnih projekata.

Predočila je da je projektni tim kompletnu umetničku viziju gradio polazeći od erskog pojma, mita o Erama, i prve hidrocentrale u Evropi i druge u svetu, izgrađene 1900. godine, po Teslinim principima naizmenične struje, čijim je pokretanjem, kako je istakla, Užice zasijalo pre Pariza.

Povezuju nauku i kulturu// Tematske oblasti: Pod svetlošću sveće, Lučonoše, Erine ple(a)menite baklje, S(m)ijalice, Šarena svetla reflektora i De luks (sajber) Era, uz slogane: Upali, Rasplamsaj, Razgori, Obasjaj, Reflektuj, Prosvetli


  • Želeli smo da one koji su zaboravili podsetimo ko smo i šta smo, a da mlađe poučimo, napomenula je Danijela Vasilijević.

Prema najavama gradonačelnice Jelene Raković Radivojević, u Užicu će osnovati Dečji kulturni centar i otvoriti Muzej keramike u Gradskom kulturnom centru, rekonstruisati veliku salu te javne ustanove i kuću u Ribaševini Mihaila Milovanovića, akademskog slikara, dok će u Narodnoj biblioteci formirati Legat književnika i akademika Ljubomira Simovića. U planu je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Trga partizana, postavka solarnih informativnih i multimedijalnih tabli duž Zelene pešačko-bisiklističke staze u kanjonu reke Đetinje do Staparske banje, uklanjanje fizičkih barijera kako bi ustanove kulture bile dostupne i osobama sa invaliditetom.

  • Želimo da idemo u korak sa vremenom i svim novinama i da, u skladu sa tim, savremene tehnologije upotrebimo u svrhu dalje prezentacije i promocije našeg grada, kazala je gradonačelnica Užica spomenuvši i da Užice, inače, za kulturu opredeljuje sedam odsto ukupnog gradskog budžeta.

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada i koordinator tima za pripremu projekta, ukazao je da je projekat osmislio tim od 25 članova, oformljen od predstavnika akademske zajednice i sfere obrazovanja, medija, Srpske pravoslavne crkve, ustanova kulture, Gradskog veća, javnih preduzeća.

  • Dobre rezultate ćemo postići ako ceo grad bude živeo za ovaj projekat i ako ga budemo afirmisali kroz energiju znanja i zajedništva, posebno energiju znanja, poručio je Mitrović.

Prema navodima Radne grupe za pripremu i sprovođenje programa Prestonica kulture Srbije, projekat Užica bio je dobro osmišljen, utemeljen na lokalnim specifičnostima sredine i, zbog inovativnog pristupa, trebalo bi da doprinese razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života zajednice.

Na konkurs Prestonica kulture Srbije 2024. godine, koje je objavilo Ministarstvo kulure sa rokom prijave od 22. septembra do 24. okrobra, stiglo je 12 prijava gradova i opština.

  • Radna grupa veruje da će ovaj konkurs biti podsticaj za gradove i opštine da nastave u narednom periodu da razvijaju kulturne strategije i planiraju programe u skladu sa ciljevima ovog konkursa, a to je decentralizacija kulture i postavljenje kulture u centar života gradova, navedeno je iz Ministarstva kulture.

Grad Užice je odlučio da pristupi izradi Strategije razvoja kulture grada za period 2024 – 2030. godine, kako je navedeno, dokumenta kojim se utvrđuju strateški pravci delovanja u oblasti razvoja kulture na nivou grada Užica u cilju staranja o zadovoljavanju potreba građana u kulturu na svojoj teritoriji.

Odluka će biti pred odbornicima Skupštine grada Užica na 21. sednici, zakazanoj za 30. novembar.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime