- REKLAMA -
32.2 C
Užice
Početna Srbija i region Neregulisano prečišćavanje otpadnih voda utiče na bakteriološko zagađenje reke Đetinje (AUDIO)

Neregulisano prečišćavanje otpadnih voda utiče na bakteriološko zagađenje reke Đetinje (AUDIO)

Reka Đetinja na gradskom kupalištu preporučljiva za kupanje i rekreaciju na vodi, prema navodima nadležnih za ispitivanje kvaliteta površinske vode na gradskoj plaži. Kupača bilo i kada vodotok nije bio dobrog ekološkog statusa

- REKLAMA -

Reka Đetinja na profilu gradske plaže pripada vodotoku treće klase, odnosno vodotoku umerenog ekološkog statusa i može se koristiti za kupanje i rekreaciju na vodi, saopštili su iz Zavoda za javno zdravlje Užice nakon ispitivanja kvaliteta površinske vode na uzorku od 19. juna.

Radi prevencije oboljenja, iz Zavoda za javno zdravlje su preporučili kupačima da vode računa o ličnoj higijeni.

Kupanje 26. juna

 • Ne dolaziti na kupalište u slučaju postojanja bilo kog simptoma respiratorne ili druge infekcije, obavezno korišćenje toaleta, obavezno tuširanje pre i nakon kupanja, često pranje i dezinfekcija ruku. Kod kuće se okupati toplom vodom i sapunom. Ne zadržavati se predugo u vodi, ne skakati u vodu, ne prskati, ne roniti i ne gledati u vodi. Izbegavati da voda uđe u usta i gutanje vode, naveli su.

Podsetimo, Zavod za javno zdravlje Užice je 12. juna po prvi put ove godine uzorkovao površinsku vodu iz reke Đetinje na gradskoj plaži i tada voda nije bila preporučljiva za kupanje jer je reka pripadala vodotoku četvrte klase, odnosno vodotoku slabog ekološkog statusa.

Stanje na gradskom kupalištu 26. juna 2024. godine

Godinama slični prizori na gradskoj plaži tokom leta

Kako su iz Zavoda za javno zdravlje Užice naveli za Radio Lunu nakon prvog ovogodišnjeg ispitivanja Đetinje, neregulisano prečišćavanje otpadnih voda je uticalo na bakteriološko zagađenje površinske vode reke Đetinje, dok su nezadovoljavajuća bakteriološka ispitivanja uticala na opredeljenje klase.

 • Rečna voda je tekuća i promenljіvog je kvaliteta, napomenula je za Radio Lunu dr Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje Užice.

Zavod za javno zdravlje Užice ispitivaće kvalitet rečne vode kod ustave na gradskoj plaži tokom leta, na svakih petnaest dana, a na zahtev JP Veliki park i Grada Užica.

 • Rezultati ispitivanja se dostavljaju preliminarno dva dana posle uzorkovanja JP Veliki park, Gradu Užice i Republičkoj sanitarnoj inspekciji. Pet dana posle uzorkovanja rezultati ispitivanja i stručno mišljenje se dostavlja JP Veliki park, Gradu Užice i Republičkoj sanitarnoj inspekciji, a saopštenje sa preporukama kupačima se objavljuje na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice, odgovorila je Olivera Janjić na pitanje o načinu obaveštavanja javnosti o kvalitetu vode na gradskoj plaži.


Crvena zastava viorila na gradskoj plaži u Užicu sredinom juna, potom zelena zastava u znak da je voda preporučljiva za kupanje. Spasilaca ima, motre na kupače u dečjem bazenu, ali i na sugrađane koje kvalitet i hladna temperatura vode ne sprečavaju da vrućinu ublaže osvežavanjem u vodotoku bez obzira na njegov ekološki status.


JKP Vodovod: Više uzroka povremenog lošeg ekološkog statusa Đetinje 

Duško Ljujić, direktor JKP Vodovod Užice, napomenuo je za Radio Lunu da to javno komunalno preduzeće nije istraživalo vodotokove, zbog čega sa sigurnošću ne mogu dati odgovor šta je uzrok povremenog lošeg ekološkog statusa Đetinje.

 • Verujemo da uzroka ima više i da svi oni mogu imati nekada manji, a nekada veći uticaj na ekološki status, naveo je Ljujić.
 • U konkretnom slučaju, jedan od uzroka mogu biti velike padavine kada dolazi do velikih bujičnih voda koje spiraju slivno područje i u vodotok unose različita zagađenja. Svedoci smo ogromnih majskih bujičnih padavina. Drugi razlog može biti nerešeno pitanje otpadnih voda u slivnom području, naročito nedostatak kanalizacije u Volujcu. Kompletan Volujac sa svim svojim otpadnim vodama gravitira Volujačkom potoku, a samim tim i Đetinji. Treći razlog može biti i ekološki status akumulacije Vrutci. Veoma povoljni uslovi za razvoj mikrobioloških zagađenja u vodi, a samim tim i njenog lošeg ekološkog statusa su visoke temperature, mali doticaj sveže vode u akumulaciju i vodotok. Jasno je da su cela zima, a i najveći deo proleća, bili veoma topli i bez padavina, što je izazvalo mali proticaj Đetinje, pojasnio je direktor Vodovoda.

Grad Užice je prethodnih godina izradio projektno – tehničku dokumentaciju na osnovu koje je izgrađena nedostajuća kanalizaciona mreža u Turici.

 • Sa izgradnjom nedostajuće kanalizacione mreže, problem kanalizacije u Turici je rešen. U Turici je ostalo ne više od desetak aktivnih septičkih jama i to uglavnom deo prema Sinjevcu jer se najveći deo građana priključio na novoizgrađene kolektore. Što se tiče Volujca, jedan manji deo građana je priključen na sistem vodovoda jer vodovodna mreža još uvek nije izgrađena, tako da nemamo tačan uvid o broju i stanju septičkih jama u Volujcu, odgovorio je Ljujić.

Na pitanje Radio Lune o postojanju konkretnih planiranih mera radi regulisanog prečišćavanja otpadnih voda na tom području, Ljujić je ukazao da je JKP Vodovod sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu 2020. godine izradio Studiju procene stanja postojećeg kanalizacionog sistema na teritoriji grada Užica.

 • U studiji je urađen presek postojećeg stanja i jasno su date smernice razvoja kanalizacionog sistema, kao i prioriteti rešavanja detektovanih problema. Ogroman je broj problema koje treba rešavati, počev od rekonstrukcije dotrajalih kolektora u gradu, izgradnje nedostajućih kolektora u gradu, rešavanje problema razdvajanja kišne i fekalne kanalizacije, rešavanje problema nedostatka postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje sliva Volujačkog, Koštičkog, Urumovačkog, Gluvaćkog i ostalih potoka u gradu. Neki od prioriteta rešavanja problema kanalizacije navedeni su i kanalizacija na Beloj zemlji, kanaliacija u Volujcu, kanalizacija Zabučje, kanalizacija Vrela, kanalizacija u delu Sevojna,… Iz navedenog jasno je da su potrebne milijarde dinara da bi se svi problemi kanalizacije rešili. Detektovani su i problem kanalizacije u Kremnima i Biosci zbog slivnog područja akumulacije Vrutci. Što se tiče projekta kanalizacije u Volujcu, on nije rađen u organizaciji Vodovoda već nekadašnje Direkcije za izgradnju i mi nemamo uvid u probleme zbog kojih nije dobio građevinsku dozvolu (pre oko 15 godina prim. aut). Što se tiče početka radova na kanalizaciji u Volujcu, bojim se da još uvek ima puno prioritetnijih poslova gde treba rešiti probleme koji više ugrožavaju i gde je ugrožen veći broj građana. Svakako da je obezbeđenje finansiranja jedan od presudnih faktora šta će se i koliko raditi, naveo je direktor JKP Vodovod, javno komunalnog preduzeća koje upravlja vodovodnim i kanalizacionim sistemom, uz podsećanje da infrastrukturne projekte i izgradnju nedostajuće infrastrukture organizuje, sprovodi i finansira Grad Užice.

Privremeno rešenje zarad čistije reke Đetinje?

 • Privremena rešenja u najvećem broju slučajeva nisu dobra jer se lako pretvore u trajna, pa se problem samo zamaskira do ponovne i još veće eskalacije. Mi nismo za privremena rešenja. Problem treba rešiti trajno, sistemski i uspostaviti održiv način upravljanja i održavanja. Na zagađenja koja su posledica prirode i klimatskih promena malo možemo uticati, a onde gde je uzrok ljudski faktor treba raditi po definisanim prioritetima, naveo je direktor Vodovoda uz citiranje Jonasa, rukovodioca na postrojenju za preradu opadnih voda u Minhenu:
 • Svet su u istoriji zadesile četiri katastrofe reda K koje su pretile da unište svet. Od te četiri, tri su rešene, a sa četvrtom je borba neprestana i trajaće dok je sveta. Te katastrofe su Kuga, Kolera, Kovid i Kanalizacija, ukazao je direktor JKP Vodovod Užice.


Odeljenje za zaštitu životne sredine od 17. juna ćuti na upućena pitanja Radio Lune u vezi preduzetih i planiranih mera za poboljšanje kvaliteta reke Đetinje. Do objave teksta nije stigao ni odgovor na pitanja koje smo pre dvanaest dana poslali Nadi Jovičić, članici Gradskog veća zadužena i za zaštitu životne sredine, a koja nam je prošle nedelje najavila da ćemo ih dobiti tokom ove sedmice.


Fekalije povremeno i u dečjem bazenu na gradskoj plaži?

Pre deset dana je otvorena kupališna sezona na dečjem bazenu na gradskoj plaži u Užicu. Ulaz je besplatan u 2024. godini, odlukom Gradskog veća, a nakon negodovanja javnosti na vest o naplati ulaznice.

 • Obavezno nadzirati kupanje male dece, apelovali su iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Nikola Mitrović, voditelj emisije Žuta minuta na lokalnoj radio stanici, ukazao je pre nekoliko dana na problem na dečjem bazenu na gradskoj plaži. Dečji bazen je 21. juna privremeno bio zatvoren zbog čišćenja od fekalija deteta, što su u komentarima potvrdili i drugi sugrađani čija deca koriste taj bazen.

Higijena?

Javni toalet na gradskoj plaži je udaljen oko pet minuta šetnje od dečjeg bazena.

Javni toalet za muškarce

Ni toalet papira ni ubrusa ni sapuna u javnom toaletu za žene

Na plivačkom 26. juna bez kupača. Pre više od deset godina to mesto bilo puno kupača, a povremeno i mesto održavanja vaterpolo takmičenja

Kupači i šetači na plaži su upozorili i da ima zmija na gradskom kupalištu, uglavnom smukova, u travnatim delovima.

Pokošeno oko klupa na gradskoj plaži

Pored klupe, izmet

Hotel Turist zapušten, pojedinim kupačima, uverili smo se, poslužio kao svlačionica

Veselinović (SSP Užice): Plaža u Užicu dočekuje novu kupališnu sezonu kao prostor pogođen elementarnom ili ratnom katastrofom

Pijaća voda na javnoj česmi na plaži je bezbedna za korišćenje. Javna česma je priključena na gradski vodovod i kvalitet te pijaće vode se redovno kontroliše, prema navodima iz Zavoda za javno zdravlje Užice

Detalj sa izložbe Uhvati i pusti na Gradskoj plaži

Prema navodima sugrađana, kupača povremeno ima i na Vrutcima, jezeru sa kojeg se Užice snabdeva pijaćom vodom.

Podsetivši da JKP Vodovod redovno kontroliše akumulaciju Vrutci i prati njeno ekološko stanje po celom profilu, Duško Ljujić je napomenuo za Radio Lunu da su tokom celog proleća u akumulaciji detektovane cijanobakterije, ali i različita mikrobiološka zagađenja.

 • Trenutno je najveća brojnost cijanobakterija, a i drugih mikroorganizama na dubini od osam metara. Zbog zaštite i očuvanja ekološkog statusa akumulacije Vrutci, sistem vodozahvata je osposobljen tako da u svakom trenutku možemo za vodosnabdevanje zahvatati najkvalitetniji sloj sirove vode iz akumulacije, a da istovremeno preko biološkog minimuma možemo evakuisati i ispustati najzagađeniji sloj vode iz akumulacije. To JKP Vodovod radi nakon osposobljavanja vodozahvata 2018. godine, naveo je direktor Vodovoda.

Oko 27 stepeni je u proseku temperatura vode na Gradskom bazenu koji je letnju sezonu otvorio 1. juna uz naplatu dnevne letnje karte 400 dinara. Posećenost je najveća od podneva.

 • Bazen se čisti na kraju svakog radnog dana, a takođe i Zavod za javno zdravlje uzorkuje vodu na dve nedelje u skladu sa zakonskom regulativom, napomenuo je za Radio Lunu direktor JP Veliki park dodavši da je higijena na bazenu na najvišem mogućem nivou.

Stanje pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji: Neki za rekonstrukciju, neki za rušenje

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
36 %
2kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime