- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Neophodna rekonstrukcija porodilišta i psihijatrijskih ustanova

Neophodna rekonstrukcija porodilišta i psihijatrijskih ustanova

- REKLAMA -

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić najavila je izgradnju nove zgrade porodilišta „Narodni front” na Bežanijskoj kosi, ali i rekonstrukciju mnogih porodilišta, domova zdravlja i bolnica širom zemlje.

Grujičić je, gostujući na Televiziji K1, objasnila da će se nova zgrada prostirati na 40.000 kvadrata, ali da pre gradnje mora da se dostavi čitav urbanistički plan.

U ovom porodilištu, koje se trenutno nalazi na nepristupačnom mestu zbog velikih saobraćajnih gužvi, obavlja se najviše porođaja u zemlji, ukazala je ona i napomenula da je „Narodni front” i lider u veštačkoj oplodnji, zbog čega treba da dobije sve neophodne uslove za rad.

Ministarka je najavila da je u planu i rekonstrukcija GAK u Nišu i istakla da će se od sada u domovima zdravlja raditi detaljnije biohemijske analize, ali i da će lekari opšte prakse moći da obavljaju ultrazvučne preglede.

Ona je naglasila da je država mnogo uradila na tome da onkološki pacijenti dobiju inovativnu terapiju i dovoljan broj linearnih akceleratora i ujedno uputila molbu pacijentima koji su na listi čekanja za pregled da se jave Ministarstvu zdravlja, budući da sada Institut za onkologiju i radiologiju Srbije ima dovoljan broj linearnih akceleratora i pacijenti nemaju potrebe da čekaju na preglede.

Grujičić je navela da je neophodna rekonstrukcija psihijatrijskih ustanova na Avali, u Padinskoj skeli, Vršcu, Kovinu, kao i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, uz napomenu da je važno spustiti psihologe i psihijatre na nivo domova zdravlja.

Ona je poručila da će se zalagati za to da plate u zdravstvu budu veće, ali pravilno raspoređene, naglasivši da mora da postoji razlika između sestre na šalteru i medicinske sestre koja neguje pacijente na intenzivnoj nezi.

Istovremeno, ministarka je podvukla da je digitalizacija u zdravstvu neophodna jer će se tako znatno olakšati rad sa pacijentima i moći će brže da se reaguje u uspostavljanju težih dijagnoza.

Ona se osvrnula i na povlačenje jedne serije BSŽ vakcina Instituta „Torlak”, rekavši da je većina dece ponovo vakcinisana, dok za ostalu ima vremena da se to uradi do septembra.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime