- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Negativno poslovala tri preduzeća, odsustvo radnika zajednički problem

Negativno poslovala tri preduzeća, odsustvo radnika zajednički problem

- REKLAMA -

Užička javno komunalna preduzeća Vodovod, Gradska toplana i Duboko su ostvarila gubitak u poslovanju tokom 2022. godine, kako je navedeno, isključivo zbog objektivnih okolnosti poput rasta cena repromaterijala, zbog nepoštovanja tenderskih ugovora od strane dobavljača, prema Informaciji o poslovanju koja će biti pred odbornicima Skupštine grada Užica 22. februara na 24. sednici.

  • JKP Vodovod nije ostvario planirane prihode iz razloga manje prodaje vode i povećanih troškova hemikalija i električne energije, izvestili su iz užičkog Vodovoda. Navodeći da je cele godine isporučivana higijenski ispravna voda, te da je bila odličnog kvaliteta, iz JKP Vodovod su pojasnili da je na značajno veće troškove prerade vode uticalo pogoršanje kvaliteta sirove vode u Vrutcima početkom te godine, prouzrokovano prilivom velike količine vode u akumulaciju, što je izazvalo mešanje vode, rasprostiranje algi po svim dubinama akumulacije i njihovo prisustvo u sirovoj vodi.

Foto screenshot Informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih
aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih
oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, a čiji je
osnivač grad Užice za period od 01.01.-31.12.2022.godine

  • JKP Vodovod je u ovom periodu iskazao gubitak u poslovanju koji je prouzrokovan isključivo objektivnim okolnostima (rast cena repromaterijala, hemikalija, električne energije i delom zarada zaposlenih), ali je i dalje zadržao stabilan nivo likvidnosti što je omogućilo dalje ulaganje u objekte i opremu vodosnabdevanja. Neophodno je napomenuti da je u 2022.godini rekonstruisano oko 5.800 metara vodovodne i kanalizacione mreže. Od toga najveći deo je u ulicama Heroja Dejovića i Aleksandra Vučkovića u Sevojnu sa priključnim kracima, Ratarska ulica, Solunska ulica, Jug Bogdanova, Kondina ulica, Dositejeva ulica, izvestili su iz užičkog Vodovoda.

  • Ako pogledamo samo tri troška na koje ne možemo značajnije da utičemo i kojima smo konstantno bili opterećeni tokom prvih šest meseci 2022. godine (struja,hemikalije,zarade radnika) i to uporedimo sa 2021. godinom, videćemo ogromno povećanje troškova i u perspektivi ogroman problem. Povećanje ovih troškova u odnosu na 2021.godinu iznosi oko 20%. Nijedan od tih troškova se ne može značajno smanjiti. Ako samo ova tri troška uporedimo sa ukupno fakturisanom vodom u prvih šest meseci videćemo da samo na njih odlazi 75% prihoda od prodaje vode što je veoma nepovoljno po delatnost, pojasnili su.

Odlazak radnika na bolovanje je mučio sva tri javno komunalna preduzeća, pa i JKP Vodovod. Iz JKP Vodovod su izvestili da je samo u januaru 2022. godine bolovanje koristilo 44 radnika, a u februaru njih 36, uz napomenu da se situacija poboljšala u drugoj polovini godine, ali da je problem i dalje bio prisutan jer je bolovalo nekoliko veoma bitnih radnika čije se odsustvo teško može zameniti.

  • Nepovoljna kadrovska i starosna struktura zaposlenih je i dalje prisutna, izvestili su iz užičkog Vodovoda, sa 128 radnika zaposlenih na neodređeno vreme krajem prošle godine, uz poruku da je neophodno izvršiti i popunu potrebnog kadra kako bi u 2023. godini ostvarili planirani poslovni rezultat.

Iz JKP Vodovod su napomenuli da im povećana cena vode za 17 odsto od 1. avgusta 2022. godine, omogućava bolje funkcionisanje sistema vodosnabdevanja.

Prema navodima iz informacije o poslovanju 2022. godine, JKP Gradska toplana je ostvarila gubitak zbog neusklađenosti prihoda od grejanja sa cenama inputa.

  • Zbog izuzetnog rasta cena energenata u 2022. godini došlo je do velikog gubitka (68.823.000,00 dinara). (…) U periodu januar-decembar 2022. godine je ostvaren poslovni gubitak usled smanjenja cene mazuta u drugoj polovini 2022. godine u odnosu na prvu polovinu godine zbog prelaska sa niskosumpornog mazuta na srednji-S mazut. U strukturi poslovnih rashoda najveće je učešće energenata, navedeno je uz napomenu da je ostvaren manji gubitak od planiranog zbog manjih rashoda za energente usled smanjenja cene mazuta krajem 2022. godine i manje potrošnje energenata tokom 2022. godine zbog povoljnih vremenskih uslova.

Podsetivši da je poslovanje JKP Gradska toplana sezonskog karaktera, jer se prihod od grejanja obračunava tokom cele godine, a utrošak energije tokom šest meseci u vreme grejne sezone, u dokumentu o prošlogodišnjem poslovanju je navedeno, između ostalog, da su finansijski prihodi tog javno komunalnog prddzeća bili viši od planiranog zbog veće naplate kamate utuženih korisnika grejanja po dugu od ranije.

Poskupljenje grejanja

U JKP Gradska toplana krajem decembra je bilo zaposleno 64 radnika na neodređeno i dva zaposlena na određeno vreme.

  • Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu grada Užica za 2020. godinu je utvrđeno da JKP Gradska toplana ima pravo da zaposli 70 zaposlenih na neodređeno, a još uvek nismo dobili saglasnost za popunjavanje šest radnih mesta koja su nam neophodna, jer imamo prirodni odliv kadrova (penzija i smrt), pa smo prinuđeni da manjak radnika nadoknađujemo angažovanjem radnika po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i preko agencije za iznajmljivanje ljudskih resursa, navedeno je u dokumentu kojeg će razmatrati užički odbornici u sredu.

Nije bilo poremećaja u tekućoj likvidnosti niti u tehnološkom procesu rada tokom 2022. godine i pored gubitka u JKP Duboko.

  • I pored činjenice da je prilikom fakturisanja u 2022. godine primenjena nova cena za osnovnu uslugu i da su poslovni rashodi realizovani u manjem iznosu od planiranih, preduzeće je ostvarilo gubitak u iznosu od 591.377 dinara što je uzrokovano rastom cena energenata (nafta, električna energija) na svetskom tržištu, izazvanog ratom u Ukrajini.

Odsustvo zaposlenih po osnovu bolovanja, kako je navedeno, otežavalo je organizaciju rada i tokom 2022. godine u javno komunalnom preduzeću Duboko sa 92 zaposlena, od čega 80 na neodređeno.

U dokumentu je navedeno šest preporuka za poboljšanje poslovanja među kojima je i poboljšanje naplate potraživanja radi obezbeđivanja novca za planirane aktivnosti.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime