- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo NB Užice: Fasada problem, treba rešiti i imovinsko- pravne odnose

NB Užice: Fasada problem, treba rešiti i imovinsko- pravne odnose

- REKLAMA -

Rekonstrukcija stolarije u Narodnoj biblioteci Užice, započeta prošle godine, biće nastavljena i ove u cilju njene zamene na čitavom objektu.

  • To će značajno unaprediti ne samo energetsku efikasnost već i vratiti zgradi vizuelni identitet, istakla je Dušica Murić, direktorka te javne ustanove, predočivši i da je od sledeće godine u planu fazna obnova fasade zgrade pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture u kojoj je Narodna biblioteka od 1963. godine.

Od tada je bilo vrlo malo investicija u zgradu. Stolarija je iz šezdesetih godina(prošlog veka prim. aut.) i jako je dotrajala, napomenula je direktoka užičke biblioteke pojasnivši na poslednjoj sednici užičke skupštine da je predviđena aluminijumska stolarija u dve boje, identična nekadašnjoj, ali da je jako skupa. Projekat zamene stolarije i fasade, vrednosti oko 60 miliona dinara, pripremljen je prošle godine.

Zamena stolarije u Narodnoj biblioteci Užice

Zamenom vrata biblioteke, kako je ukazala Murić, korisnici su bili oduševljeni.
–  Samo ta jedna promena vrata je veliki pomak za Narodnu biblioteku Užice i za korisnike kojih ima preko 7 500, dodala je. // Foto A.B.

Vladan Virijević, odbornik Srpske stranke Zavetnici u lokalnoj skupštini, ukazao je da dotrajala fasada biblioteke predstavlja opasnost za prolaznike.

  • Potrebno je rešiti imovinsko – pravne odnose vezano za zgradu biblioteke što bi dodatno ubrzalo rešavanje problema rekonstrukcije, ali i početak priprema za otvaranje legata Ljubomira Simovića, preneo je Virijević za skupštinskom govornicom navode iz Programa poslovanja Narodne biblioteke Užice.

Murić je najavila da će biblioteci biti vraćen na korišćenje deo prostora na spratu biblioteke, u njenom vlasništvu, a u zakupu Telekoma Srbija. Kako je predočila, i Savez samostalnih sindikata Užica i Savez boraca su vlasnici pojedinih prostorija na spratu biblioteke.

  • Mislim da će se i ti imovinski odnosi rešiti da biblioteka koristila taj prostor, kazala je Murić podsetivši da je plan da na spratu Narodne biblioteke u gradu koji će biti prestonica kulture 2014. godine otvore legat Ljubomira Simovića, kao najznačajnijeg užičkog književnika, i odeljenje za tinejdžere.
  • Tinejdžeri su jedna od kategorija korisnika bibiloteke i kategorija stanovništva koja najmanje posećuje biblioteku. Potreban im je poseban prostor gde bi mogli da provode slobodno vreme i pozajmljuju građu koju već imamo za njih, napomenula je Dušica Murić.

Očekuju ove godine i uvođenje sistema za detekciju i dojavu požara u biblioteci.

  • U planu je i izrada projekta za za uvođenje video nadzora koji je sve neophodniji zbog čestih incidenata koji se dešavaju u okolini, ali i na samoj zgradi Narodne biblioteke Užice, nevedeno je u Programu poslovanja za 2023. godinu.

Nedovoljno novca za ispunjenje standarda?

Foto NB Užice

Oko 5000 knjiga nabaviće ove godine Narodna biblioteka Užice, najavila je direktorka Dušica Murić tokom 24. sednice Skupštine grada Užica na kojoj je jednoglasno usvojen i ovogodišnji Program poslovanja te javne ustanove.

  • U odnosu na broj stanovnika grada Užica (70.695) a prema Pravilniku o nacionalnim standardima za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti (Sl. glasnik RS, br. 39/13), Narodna biblioteka Užice treba da nabavi godišnje 7.000 knjiga. Finansijskim planom Narodne biblioteke Užice za 2023. godinu iz Budžeta grada Užica je predviđeno 1.099.000 dinara što je nedovoljno za ispunjenje zahteva Standarda, piše u usvojenom Programu poslovanja.

Foto screenshot Jutjub kanal Skupština grada Užica

  • Na osnovu procena je planirano da imamo oko osam hiljada korisnika na svim odeljenjima, preko 78 000 poseta i da izdamo preko 218 000 jedinica bibliotečke građe, napomenula je Murić najavljujući za ovu godinu rad na daljoj digitalizaciji bibliotečke građe i na uvođenju stare i retke knjige sa teritorije Zlatiborskog okruga u registar kulturnih dobara.


  • U fondu Biblioteke se nalazi oko 180.000 knjiga, preko 500 naslova periodike, oko 300 zvučnih knjiga i bogata zbirka neknjižne građe, stare i retke knjige.  Fond stare i retke knjige sadrži 1490 bibliografskih jedinica (stara knjiga, rariteti i fond spomenika kulture). Staru knjigu čine publikacije štampane do 1867. godine (46 bibliografskih jedinica), dok su ostalo retka izdanja (publikacije štampane za vreme Prvog i Drugog svetskog rata), navedeno je u Programu poslovanja uz podsećanje da je Narodna biblioteka Užice najstarija ustanove kulture u Zlatiborskom okrugu i jedna od najstarijih biblioteka na tlu Srbije. Matična je biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke na teritoriji Zlatiborskog okruga.


Prema najavama Murić, užička biblioteka će i ove godine biti posvećena izdavačkoj delatnosti, organizovanju književnih večeri, manifestacija i izložbi.

  • Tokom 2022. u biblioteci je organizovano oko 30 različitih događaja – književnih večeri, otvaranja izložbi, dodela nagrada za redovne kulturne programe (Odzive Paunu, Nagrada Milutin Uskoković), dečjih radionica, kao i seminara iz oblasti stručnog usavršavanja bibliotekara, naveli su za Radio Lunu iz Narodne biblioteke Užice.

Trenutno je 8030 ljudi učlanjeno u užičku biblioteku, najviše osnovaca, oko 2 400. Prema podacima Narodne biblioteke, među članovima je i blizu 2310 zaposlenih, oko 870 srednjoškolaca, 720 predškolaca, 600 penzionera i blizu 540 studenata.

Užička biblioteka ima ogranke u Sevojnu i Ribaševini. Biblioteka u Sevojnu od prošle godine je otvorena svakog dana od 7 do 15 sati, sem tokom srede kada radi od 12 do 20 časova. // Foto A.B.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime