- REKLAMA -
13.3 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Na tržištu uskoro organski proizvodi mlekare Naša Zlatka(VIDEO)

Na tržištu uskoro organski proizvodi mlekare Naša Zlatka(VIDEO)

- REKLAMA -

Mlekara Naša Zlatka, osnovana 2017. godine u čajetinskom naselju Kriva Reka, i koja radi u okviru Privrednog društva za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar, uskoro kreće u proizvodnju organskih proizvoda od istog takvog mleka.

  • Mlekara je trenutno malih kapaciteta i zenit u našoj preradi je nekih dve hiljade litara mleka dnevno koje prikupljamo od oko 40-ak kooperanata. Prepoznali smo male proizvođače, iz udaljenih sredina, i to su kategorije proizvođača koje tržište kao takve ne prepoznaje, naglasio je Marko Marić, direktor Zlatiborskog Eko agrara.

  • Ono što je specifičnost i što je naša projekcija za budućnost jeste da ova mlekara bude prepoznata po svojim organskim proizvodima. Sada imamo organsko mleko od koga još uvek ne pravimo organske proizvode, ali ga kao pasterizovano već prodajemo. To je početak i u nekom momentu ćemo stići u situaciji da svi naši mlečni proizvodi budu organski, odnosno da svi naši kooperanti pređu sa konvencionalnog na organski način proizvodnje.

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine je osnovano kao neprofitno društvo i bavi se isključivo razvojem poljoprivrede i podrškom poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina.

Foto Opština Čajetina

Kao vid podrške razvoju poljoprivrede,  PD Zlatiborski Eko Agrar je vlasnik žiga garancije kvaliteta Dobro sa Zlatibora i ovaj žig  mogu da ponesu proizvodi nastali od sirovina isključivo sa teritorije opštine Čajetine i proizvedeni u okviru iste.

Izuzetak čine suvomesnati proizvodi za koje sirovina može da bude sa cele teritorije Srbije. Pored proizvoda, ovim žigom mogu se zaštititi i uslužne delatnosti koje u svojoj ponudi nude hranu zaštićenu ovim žigom.

U okviru  PD Zlatiborski Eko Agrar posluje i Agrotehnički centar u Krivoj Reci koji poseduje mehanizaciju za obavljanje svih poljskih radova u poljoprivredi čime se poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina omogućava korišćenje savremene mehanizacije a samim tim  se obavlja i odgovarajuća primena agrotehničkih mera.

Kao još jedan vid razvoja poljoprivrede u Opštini Čajetina planirano je otvaranje Agrobiznis centra koji će objediniti mlekaru Naša Zlatka i Agrotehnički centar koji će biti upotpunjen novim sadržajima kao što su sušara i hladnjača. Krajnji cilj ovog projekta je da kooperanti postanu suvlasnici i da ostvare koristi prodajom finalnih proizvoda.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
67 %
5.8kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime