- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Srbija i region Na sastanku u Ministarstvu zaštite životne sredine dogovoreno hitno čišćenje Potpećkog jezera

Na sastanku u Ministarstvu zaštite životne sredine dogovoreno hitno čišćenje Potpećkog jezera

- REKLAMA -

Na inicijativu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović danas je u Palati Srbija održan sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željkom Radoševićem, direktorkom Republičke direkcije za vode Natašom Milić, direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i direktorom JP „Elektroprivreda Srbije“ Miloradom Grčićem, povodom rešavanja problema nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli buični potoci preko pritoka reke Lim.

Ministarka Irena Vujović je ukazala na hitnost rešavanja problema i dodala da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu.

-Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv. U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru. Zato pozivam sve jedinice lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana, a mi ćemo nastaviti da im pomažemo u rešavanju problema sa smetlištima i divljim deponijama – rekla je Vujović.

Na današnjem sastanku dogovorena je hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP „Srbijavode“ i EPS. Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju „Duboko“ u Užicu. Na sastanku je najavljeno i da će JP „Elektroprivreda Srbije“ u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i Aleksandar Dujanović.

Stotine kubika smeća ponovo pluta Limom na Potpećkom jezeru

 

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rekama Balkana i ugrožavaju životnu sredinu, ali i hidroelektranu Višegrad na reci Drina, piše američka agencija Asošiejted pres.

https://beta.rs/zelena-srbija/zs-srbija/139458-ap-ogromna-ostrva-otpada-plutaju-rekama-balkana

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime