- REKLAMA -
-2 C
Užice
Početna Srbija i region Mladi isključeni iz javnog života, spadaju u najugroženiju kategoriiju stanovništva

Mladi isključeni iz javnog života, spadaju u najugroženiju kategoriiju stanovništva

- REKLAMA -

Najugroženije kategorije mladih ljudi u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj su one koje dolaze iz ruralnih područja, žive ispod linije siromaštva ili pripadaju izbegličkoj i migrantskoj populaciji, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje o položaju mladih.

Istraživanje koje je uradjeno u okviru regionalnog projekta “Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske” uključilo je i Indeks omladinske participacije koji je pokazao da su mladi u velikom procentu isključeni i iz javnog života. 

Direktorka “Fondacije Ana i Vlade Divac”, Ana Koeshall navela je da je zajednička karakteristika svih zemalja obuhvaćenih projektom, koje su u statusu kandidata za pristupanje EU, je da ni u jednoj od njih mladi ne učestvuju u visokom procentu u donošenju važnih društvenih odluka, kao i da aktuelne javne politike prema mladima nisu usmerene na podsticanje ovog procesa.

“Nedovoljna uključenost mladih izražena je u svim sferama života, ali najizraženija je u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi i najviše pogadja mlade iz najosetljivijih kategorija. Sa druge strane Indeks omladinske participacije pokazuje da najviše izostaju podaci o socijalnoj sferi što otežava kreiranje kvalitetnih mera podrške najugroženijim grupama mladih”, rekla je ona na okruglom stolu pod nazivom “Učešće mladih u lokalnim zajednicama u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj: izazovi i perspektive”.

“Iz perspektive ljudskog kapitala, kao jednog od ključnih resursa za razvoj društva, jačanje politika uključivanja mladih u sve sfere društva je ključno kako bi postali pokretači promena, pre svega u ekonomskoj sferi”, rekao je na otvaranju skupa šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici i dodao da takve politike podržavaju fundamentalne vrednosti na kojima je i osnovana EU, kao što su demokratija, solidarnost i poštovanje ljudskih prava.

Srbija ima Nacionalnu strategiju za mlade za period od 2015. do 2025. godine, a na okruglom stolu je ocenjeno da se sve zemlje Zpadnog Balkana i Turska susreću sa istim problemima i da razmena iskustava i primeri dobre prakse mogu direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života mladih.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
-2 ° C
-2 °
-2 °
69 %
3.1kmh
0 %
Uto
-3 °
Sre
3 °
Čet
4 °
Pet
6 °
Sub
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

128 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime