- REKLAMA -
18 C
Užice
Početna Srbija i region Mihajlovićeva: Cilj promena u energetskom sektoru - zelena Srbija do 2050. godine

Mihajlovićeva: Cilj promena u energetskom sektoru – zelena Srbija do 2050. godine

- REKLAMA -

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je cilj promena koje je Ministarstvo pokrenulo u energetskom sektoru da Srbija ima dovoljno energije dobrog kvaliteta i da se više energije dobija iz obnovljivih izvora, kako bismo do 2050. godine mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji.

Mihajlovićeva je, predstavljajući izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca, rekla da se promene u energetskom sektoru odvijaju na tri koloseka – kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija u energetskom sektoru.

”Ministarstvo je pripremilo nacrte četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, od kojih su dva nova zakona koja uređuju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Novim zakonom o OIE uvešćemo aukcije kao model podsticaja, konkurenciju proizvođača, i očekujem da već u 2021. godini imamo drugačiju sliku o korišćenju OIE. Ciljevi su nam da povećamo udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije, i zelena Srbija do 2050. godine”, rekla je Mihajlovićeva predstavljajući Informaciju o radu Ministarstva rudarstva i energetike za period oktobar-decembar 2020, koju je danas usvojio Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine.

Ona je najavila da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih 3-6 meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se s druge stran, više bavimo politikom cena struje gasa i toplotne energije.

Drugi kolosek promena u energetskom sektoru odnosi se na reformisanje velikih javnih preduzeća za koji je, kako je navela, potrebna i politička podrška, jer svi podaci pokazuju da postoji mnogo problema i u EPS-u i u „Srbijagasu“.

”U „Elektoprivredi Srbije“ sprovođenje odluke Vlade o reorganizaciji zasad ide po planu i očekujemo da bude završeno do maja. Više problema i opstrukcija imamo u „Srbijagasu“, ali i tu odluke Vlade moraju da se sprovedu ako ne želimo da imamo najviše cene gasa sa industriju u Evropi, a pitanje je i koliko je realna cena gasa za domaćinstva jer nema konkurencije”, navela je ona.

Govoreći o trećem pravcu promena u energetskom sektoru, povećanju investicija, potpredsednica Vlade je rekla da je vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u ovom resoru oko 10 milijardi evra i da je važno da se investicije i brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.

”S druge strane, nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se donese bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem, jer ćemo postepeno sklanjati iz upotrebe određene kapacitete i povećavati korišćenje obnovljivih izvora energije, kako bismo do 2050. mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić rekao je da je Ministarstvo rudarstva i energetike jedno od najopterećenijih u Vladi jer od rada javnih preduzeća u ovom resoru zavise svi privredni tokovi.

„Mi imamo najnižu cenu električne energije u Evropi i cilj treba da bude da naši građani ne budu pogođeni cenama, a da EPS bude modernija i uspešnija kompanija”, naveo je Arsić, i dodao da očekuje dobru saradnju sa Ministarstvom.

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -

Užice
clear sky
18 ° C
18.2 °
15.4 °
88 %
0.5kmh
0 %
Sub
27 °
Ned
27 °
Pon
33 °
Uto
33 °
Sre
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime