- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna EKO Meštani Lunovog Sela zatražili zatvaranje deponije Duboko i pozivaju na odgovornost zbog...

Meštani Lunovog Sela zatražili zatvaranje deponije Duboko i pozivaju na odgovornost zbog ekološke katastrofe

- REKLAMA -

Ne velikom narodnom protestu ispred gradske kuće u Užicu, gde se okupilo nekoliko stotina Užičana, meštani Lunovog Sela od lokalne vlasti zahtevaju da se zatvori i rekultiviše deponija Duboko i na tom prostoru da se izgradi memorijalni kompleks kao primer neodgovornog upravljanja otpadom, zatim hapšenje i procesuiranje odgovornih za ekološku katastrofu i smenu celokupnog vođstva deponije.

Do petka dajemo rok vlastima i nadležnima, ukoliko ne odgovore na postavljene zateve organizovaćemo još veći narodni protest sledećeg utorka na istom mestu u isto vreme, rekao je poljoprivrednik iz Lunovog Sela Jovan Topalović.

On je istakao da je ovo skup nezadovoljnih i ugroženih građana Užica i okoline i zahvalio se svima što su bez obzira na kišu došli da pruže podršku.

Mi smo među prvima od deponije zatrovani rekom, već deceniju kroz tu reku prolaze otpadne vode, a ništa se nije rešilo. Ta reka se uliva u Lužnicu, pa Skrapež i u Moravu i požeška sela su zatrovana. Trpimo ogromnu štetu od gavranova koji dolaze sa deponije koji su većinu useva oštetili, psi lutalice napadaju decu i domaće životinje, kamioni su uništili puteve. Niko ništa nije učinio po rešavanju tih problema, kazao je Topalović i dodao da su meštane Lunovog Sela zvali da pregovaraju i molili da ne dolaze na protest.

Profesor koji je projektovao deponiju Duboko Velimir Mitrović iz Čačka govorio je o planovima za izvanrednu ideju koja je bila utemeljena na strategiji razvoja sistema upravljanja otpadom Republike Srbije iz 2003. godine i razlozima koji su doveli do ovoga što imamo danas.

Ta deponija je trebala da prima otpad u takvom obliku do onog trenutka dok se u opštinama u regionu ne razviju jasni sistemi za razdvajanje otpada i tehnologije po kojima će se komponente otpada tretirati na određen način. A da na deponiju ide samo otpad koji nema nikakvu aktivnost, a to se nije desilo.

Regionalnoj deponiji Duboko je istekla dozvola pre dve godine, nastavljeno je deponovanje otpada na rizičan način iako su upozorenja stizala. Ministarstvo životne sredine u tom trenutku nije ništa preduzelo, pa čak ni propisalo određene mere bezbednosti kako da se deponuje otpad dok se ne proširi telo deponije.

Posle nagomilavanja velike količine otpada došlo je do kritične mase koja se zapalila unutra i pri visokoj temperaturi počele su da se tope materije koje sada gore, rekao je Mitrović i dodao da je nelegalno odlagan otpad za 320.000 ljudi na divljoj deponiji Duboko.

Istakao je da se su sve opštine učesnice u izgradnji regionalne deponije odgovorne za trenutno stanje, jer nisu ispunile osnovne zakonske odredbe o upravljanju otpadom, a bili su u obavezi da uvedu razdvajanje otpada na mestu nastanka.

Meštanin Lunovog Sela Radoš Petrović pokazao je prisutnima balon sa crnom vodom objasnivši da je to voda sa kojom zalivaju bašte i rekao da je to posledica problema sa vodom koja ide sa deponije na šta se već desetak godina meštani žale.

Prijavljivali smo to inspekciji, a u odgovoru dobijemo da je voda za nas tehnički ispravna, istakao je Petrović dodajući da više ne smeju dozvoliti da se na deponiju istovara smeće i da će on to i svojim telom braniti ako bude trebalo.

Inženjer hemijske tehnologije iz Lunovog Sela Milovan Petrović je rekao da je još na početku gradnje upozoravao da ne može deponija u Duboko i da ne treba da se pravi na reci. On je rekao da deponija ne može da se ugasi, da je to bomba koja nas truje.

Prisutni na skupu aplauzom pozdravili radnike službi koji su se borili sa vatrom i trude se da saniranju posledice požara na deponiji Duboko. Takođe na nebrigu nadležnih reagovali su zvižducima.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime