- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Manifestacija Kikini dani: Proglašeni pobednici novinarskog, literarnog i likovnog konkursa

Manifestacija Kikini dani: Proglašeni pobednici novinarskog, literarnog i likovnog konkursa

- REKLAMA -

Manifestacija Kikini dani posvećena Tijani Petrović-Kiki i njenom zalaganju za stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom biće održana u ponedeljak 18. marta u Gradskom kulturnom centru. Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga 11. put će uz pomoć prijatelja, organizovati Kikine dane i uručiti priznanje Cvet jednakosti za izuzetan doprinos izjednačenim mogućnostima za osobe sa invaliditetom u Užicu, kao i pobedinicima novinarskog, ali i likovnog i literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola.

Foto: M. H.

Biće ovo još jedna prilika da na ovoj manifestaciji prikažemo sve što smo radili u prethodnoj godini, navela je sekretar Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Ana Đokić.

Kika je dala veliki doprinos unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Užicu, zalagala se za dobru saradnju sa obrazovnim istitucijama, sa lokalnom samoupravom, istitucijama civilnog društva, javnim preduzećima i društveno odgovornim preduzećima. U organizaciji ove manifestacije pomogli su nam Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja, grad Užice, GKC, Dunav osiguranje, Koperkom, JKP Bioktoš, Tekstil, Prvi partizan, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi, Valjaonica bakra Sevojno, a iza svega ovoga je porodica Petrović sa firmom Medenjak, navela je Đokić.

Na svečanosti će biti dodeljene nagrade pobednicima novinarskog, ali i likovnog i literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola. Takođe biće uručeno i posebno priznanje Cvet jednakosti pojedincu koji je najviše dopineo unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, kazala je Đokić.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Na literarni konkurs i dve teme Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj i Jer stvari imaju onakav izgled kakav im dadne naša duša pristigao je 21 rad iz tri srednje škole sa područja grada Užica i jedne srednje škole iz regiona. Žiri koji je radio u istom sastavu pesnik Boris Kojadinović, novinar Dragica Cvijović i direktorka Užičke gimnazije Biljana Grujičić je odabrao tri najbolja rada.

Pratili smo dva segmenta unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovu integraciju u sistem i literarni aspekt dela. Mladi ljudi koji odgovaraju na zadate teme napreduju i time doprinose unapređenju položaja osoba sa inavaliditetom što je dobar iskorak unapred. Treću nagradu dobio je rad pod šifrom memenatuki, drugu rad pod šifrom ljubičica, dok je rad pod šifrom jelkica123 proglašen za najbolji rad na konkursu, navela je predsednik literarnog žirija Biljana Grujičić.

Foto: Uudruženje distrofičara Zlatiborskog okruga

Na konkurs za medijske priloge pristiglo je 12 radova, pet televizijskih priloga, tri internet članka i dva radijska priloga i dva rada iz štampanih medija.

Teme pristiglih radova bile su životne priče i istraživački radovi. Nagrađene su dve kategorije radio i internet. Pobednički internet rad je privukao pažnju jer se bavi radom javnih službi sa osobama sa invaliditetom, ima dosta relevantnih sagovornika i tema je obrađena kvalitetno i korektno. Što se tiče radio priloga taj rad se bavi temom o kojoj se malo zna i o kojoj se malo govori i urađen je na veoma interesantan način, saopštila je Jana Nikolić koja je uz Mariju Milanović bila član novinarskog žirija.

Nisu nagrađeni radovi iz štampe i televizije, jer terminologija koja je korištena u tim člancima i prilozima nije odgovarala ovom konkursu.

Likovni konkurs je deo Kikinih dana drugu godinu za redom. Na ovogodišnju temu Prepoznaj sebe onima koji na prvi pogled ne liče na tebe pristiglo je 80 radova, a žiri u sastavu Ana Lazić, Marija Đokić i Marko Mikavica odabrao je tri prvoplasirana i još devet radova koji će krasiti kalendar Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga za 2025.godinu.

U programu posebno pripremljenom za ovu priliku nastupiće Udruženje nedovoljno razvijenih osoba Anđeli, prijatelji iz Dnevnog boravka, Predškolska ustanov Užice, Osnovna škola Nada Matić, a za muziku će se pobrinuti učenici Muzičke škole Ars nova.

Imena dobitnika nagrada, kao i osobe koja je dobila specijalno priznanje Cvet jednakosti biće saopšteni na dan održavanja manifestacije, 18. marta u 18 časova u Gradskom kulturnom centru.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime