- REKLAMA -
10.3 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Manifestacija Kikini dani 10. put u Užicu

Manifestacija Kikini dani 10. put u Užicu

- REKLAMA -

Manifestacija Kikini dani koja se ove godine organizuje jubilarni 10.put biće održana u Narodnom pozorištu Užice u subotu, 18. marta u 17 časova. Manifestaciju organizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u znak sećanja na koleginicu, aktivistkinju i istaknutu članicu Udruženja Tijanu Petrović – Kiku.

Ove godine u okviru Kikinih dana organizovana su tri konkursa za novinare, literarni za srednjoškolce i prvi put likovni konkurs za učenike osnovnih škola.

U okviru novinarskog konkursa pristigao je najmanji broj radova, njih devet iz cele Srbije i to u dve kategorije internet i televizija. Dok je na literarni konkurs pristigao 21 rad iz svih srednjih škola. Teme su bile Reci mi ja ću zaboraviti, Pokaži mi i ja ću pamtiti, Uključi me i ja ću razumeti, dok je druga tema bila Nisi sam pod ovim nebom. Na likovni konkurs su pristigla 133 rada iz svih osnovnih užičkih škola. Izabrano je 12 radova, odnosno tri pobednička. Naša ideje je da odabranih 12 radova se nađe na kalanedaru Udruženja distrofičara za 2024.godinu i da to postane tradicija. Tema je bila Bolji svet je moguć gde su deca kroz crtež trebala da izraze svoje viđenje osoba sa invaliditetom, rekla je stručni radnik udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, Biljana Subotić.

Ona je navela da imena dobitnika nagrada, kao i osobe koja je dobila specijalno priznanje Cvet jednakosti za izuzetan doprinos izjednačenim mogućnostima za osobe sa invaliditetom u Užicu ove godine neće saopštiti pre održavanja manifestacije.

U programu će učestovati prijatelji i saradnici Udruženja distrofičara.

Učesnici su naši dugogodišnji saradnici deca i mladi iz Dnevnog boravka Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju Miodrag V. Matić, predškolska ustanova, saradnici Saveza gluvih i nagluvih, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, veliku podršku tokom organizacije imali smo od Udruženja Prkos, njihovog hora Glas i glumaca iz amaterskog Teatra Inat, kao i od Muzičke škole Ars nova, navela je Subotić.

Ovom prilikom Udruženje distrofičara se zahvalilo Gradu Užicu, resornom Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja, kao i donatorima bez čije pomoći i podrške ne bi bila moguća organizacija manifestacije Kikini dani.

Tijana je bila dugogodišnja portparolka i aktivistkinja Udruženja. Rođena je 1985. godine u Užicu gde je živela i radila sve do februara 2013. godine kada nas je prerano napustila. Zalagala se za promovisanje i upotrebu adekvatne terminologije, zagovarala je socijalni model invalidnosti i njegovo sprovođenje u praksi, kao i inkluzivni pristup osobama sa invaliditetom u društvu, u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Do dana kada nas je prerano napustila, Tijana je svakodnevno sprovodila svoju misiju i misiju Udruženja – unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i stvaranje jednakih mogućnosti za njih u društvu.

Manifestacija je ustanovljena radi promovisanja i predstavljanja inkluzivnog pristupa invalidnosti u skladu sa socijalnim modelom kao i prezentacije stvaranja izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u zajednici, radi njihovog uključivanja u sve segmente društvenog života na ravnopravnim osnovama.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.3 ° C
10.3 °
10.3 °
73 %
1.2kmh
88 %
Uto
10 °
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime