- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Majska platforma traži od Ministarstva prosvete 'odlučne' korake u suzbijanju nasilja u...

Majska platforma traži od Ministarstva prosvete ‘odlučne’ korake u suzbijanju nasilja u školama

- REKLAMA -

Incijativa Majska platforma, koju su pokrenuli predstavnici akademske i građanske zajednice kako bi ponudili konkretne predloge za suzbijanje nasilja u društvu, pozvala je Ministarstvo prosvete da preduzme “odlučne” korake u pravcu suzbijanja nasilja u školama.

U reakciji na poslednje napade na prosvetne radnike u Srbiji, inicijativa je ocenila da “svako zanemarivanje ili zataškavanje nasilja, predstavlja saučesništvo u nasilju i stvaranju atmosfere nesigurnosti u društvu” čime se, kako su naveli, dodatno doprinosi širenju nasilja.

  • “Nasilje nikada ne sme biti tolerisano niti opravdano kao sredstvo rešavanja bilo kakvih sukoba. Činjenica da se u obrazovnom sistemu tako često pribegava nasilju kao načinu da se rešavaju problemi ukazuje na veoma teško stanje u školama što je posledica kontinuiranog dugogodišnjeg zanemarivanja problema u ovom sektoru”, stoji u saopštenju.

Majska platforma je pozvala Ministarstvo prosvete da na “inkluzivan i delotvoran” način formuliše i primeni kratkoročne i dugoročne mere koje će delovati preventivno na problem nasilja u školama.

  • “Na Ministarstvu prosvete je odgovornost da osigura sve uslove koji će doprineti da škole postanu dobre zajednice u kojima dominiraju odnosi poštovanja i saradnje između svih aktera umesto osećanja straha, nesigurnosti i ugroženosti”, piše u saopštenju inicijative.

Pozvali su i nosioce vlasti da “promene dominantni način komunikacije u javnosti kojim aktivno doprinose dehumanizaciji neistomišljenika i promociji i širenju nasilja u društvu”.

  • “Istovremeno, pozivamo vladajuće stranke da uspostave dijalog i saradnju sa opozicionim partijama, nevladinim sektorom i stručnjacima kako bi obrazovanje zaista postalo prioritet u društvu i kako bi učenici, roditelji i nastavnici dobili škole koje su dobre zajednice u kojima se kvalitetno uči”, saopštila je Majska platforma.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime