- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Libergraf: Objavljena studija - upozorenje

Libergraf: Objavljena studija – upozorenje

Danas Svetski dan voda

- REKLAMA -

Odgovori predočeni u objavljenoj studiji Kad su cvetali Vrutci treba da nam posluže kao upozorenje šta se može desiti svim akumulacijama, ali i drugim izvorima pijaće vode na teritoriji naše države, ukoliko se urgentno ne reaguje na nagomilane nevolje, poručili su iz užičke Građanske čitaonice Libergraf u čijem je izdanju nedavno objavljena studija autorke Žakline Živković iz udruženja Polekol. Studija je nastala, kako su pojasnili, nakon što je Libergraf sproveo istraživanje slučaja havarije i ispadanja iz sistema vodosnabdevanja akumulacije Vrutci kraj Užica.

  • Reč vrutak označava vrelo ili izvorište, pa kako mu ime i kaže, jezero je od samih početaka bilo sinonim za izvorište pijaće vode za stanovnike Užica i okoline. Međutim, višedecenijsko zanemarivanje prirodnih dobara, njihovog očuvanja i unapređenja, ali i za uređene države neshvatljiva količina neodgovornosti i nemara ogleda se u upravljanju akumulacijom. Briga ovih razmera nema samo jedan uzrok, niti dugo odlagane mere mogu da budu jednostavne i bezbolne po sve. To ne sme biti izgovor za nečinjenje ili odlaganje rešavanja, imajući u vidu globalnu krizu vodnih dobara koja pogađa i Srbiju, ali i broj ljudi iz Užica, Sevojna i okolnih naselja koji zavisi od ovog vodoizvorišta za svoje osnovne potrebe – ljudsko pravo na vodu, navedeno je u studiji.

U studiji su predočeni i pravci rešavanja problema sa akumulacijom Vrutci.

  • Studija može biti i osnova za početak dijaloga između civilnog društva, stručnjaka i donosioca odluka o neophodnim koracima. Ali najvažnije je da znanje istaknuto u publikaciji služi građanima kako bi na osnovu pouzdanih činjenica zagovarali promenu politika koje će omogućiti bolje upravljanje vodnim dobrima i ostvarivanje prava na sanitarno čistu i bezbednu vodu za piće za sve stanovnike Republike Srbije, na neprofitnoj osnovi, poručili su iz Libergrafa.

Istraživanje su sproveli u okviru projekta Izvor života na izvoru demokratije. Projekat je deo inicijative Otvoreni parlament kojeg CRTA, uz finansijsku podršku Evropske Unije, sprovodi u okviru programa Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava.

Predstavnici iz Srbije na Konferenciji o vodi u sedištu UN

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime