- REKLAMA -
-5.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Lakše se diše na Zlatiboru

Lakše se diše na Zlatiboru

- REKLAMA -

Niske koncentracije polena trenutno na Zlatiboru

Najniže koncentracije polena drveća su krajem aprila izmerene na mernom mestu na Zlatiboru, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine koja meri koncentracije aeropolena 24 biljne vrste u više od 20 mesta u Srbiji.

foto: Screenshot http://www.sepa.gov.rs

Veće vrednosti se ne očekuju ni u narednom periodu na Zlatiboru gde se od 2013. godine prate koncentracije polena u vazduhu, uz pomoć aparata koji se nalazi na meteorološkoj stanici. Obrađene podatke analiziraju evropski sertifikovane osobe.

Zlatibor-beg od alergenih polena

–         Na Zlatiboru su izuzetno pogodni uslovi za alergične osobe, poručila je rukovodilac grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović Josipović koja je sredinom marta u Čigoti održala tribinu o merenjima koncentracije polena u vazduhu na teritoriji Čajetine.

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/18943/zlatibor–beg-od-alergenih-polena.html

Prema rečima Mirjane Mitrović Josipović, monitoring u Srbiji pokazuje da se u toku jedne godine zabeleži oko sedam hiljada polenovih zrna ambrozije u Beogradu, dok u istom periodu na Zlatiboru bude oko 200 – 300 polenovih zrna. Od alergenog polena, a posebno od ambrozije, najviše je ugrožena Vojvodina.

Podsetimo, polen drveća cveta do sredine maja. Istog meseca počinje sezona polena trava koja traje do juna, dok od jula do oktobra na zdravlje pojedinih ljudi utiče polen korovskih biljaka.

foto: Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović

Polenom biljaka je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ugrožen svaki četvrti stanovnik planete.

Autor J.P.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
-5.5 ° C
-5.5 °
-5.5 °
90 %
4.7kmh
97 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

203 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime