- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Kvalitetnija voda za građane Srbije; unapređenje ekoloških standarda uz podršku EU

Kvalitetnija voda za građane Srbije; unapređenje ekoloških standarda uz podršku EU

Užice, Požega, Arilje, Kosjerić, Čačak, Ivanjica su među 20 pilot gradova i opština u Srbiji kojima će, kako su naveli, posvetiti posebnu pažnju radi podrške u sprovođenju tarifne metodologije na lokalnom nivou

- REKLAMA -

Uz podršku Evropske unije, u Srbiji se sprovodi reforma u sektoru voda koja će doprineti unapređenju efikasnosti u pružanju vodnih usluga, ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju novog projekta EU podrška reformama u sektoru voda koji finansira Evropska unija.

Vedrana Ilić, v. d. pomoćnika ministra, Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakla je da je projekat EU podrška reformama u sektoru voda od izuzetnog značaja ne samo zbog izrade veoma korisnih dokumenata, već i zbog sveobuhvatne koristi kroz sagledavanje svih nedostataka i izazova koje je potrebno da se prevaziđu na putu ka uspostavljanju adekvatne tarifne politike u sektoru voda u Republici Srbiji.

–  Projekat će kroz realizaciju dve komponente pokušati da unapredi sistem cena vode u Republici Srbiji pružanjem podrške u proceni stanja pružanja usluga i izradi predloga za povećanje efikasnosti usluga sektora voda i za sprovođenje revidiranih zahteva za nadoknadu troškova (uključujući implementaciju Tarifne metodologije) i uspostavljanje regulatornog sistema cena vode. Posebna pažnja biće posvećena podršci u sprovođenju tarifne metodologije na lokalnom nivou, u 20 pilot opština/gradova – Požega, Brus, Blace, Kruševac, Sokobanja, Šabac, Lebane, Loznica, Pančevo, Čačak, Užice, Smederevo, Arilje, Kosjerić, Raška, Kraljevo, Niš,  Vršac, Subotica i Ivanjica, dodala je Ilić.

Tokom naredne dve godine, u saradnji sa državnim institucijama, predstavnicima javnih komunalnih preduzeća iz 20 lokalnih samouprava koji su prisustvovali skupu, kako je preneo Media EU Info saopštenje iz kancelarije projekta, projekat će direktno doprineti kvalitetu života građana poboljšanjem standarda i efikasnosti usluga u sektoru voda, unapređenjem poslovanja komunalnih preduzeća (uključujući odnose sa potrošačima), i povećanoj transparentnosti i jedinstvenim pristupom vodnim tarifama, osiguravajući pravednu metodologiju obračuna troškova koja se može koristiti širom zemlje.

–  Krajnji cilj svih ovih aktivnosti jeste poboljšanje kvaliteta životne sredine i života građana Republike Srbije, unapređenjem ekoloških standarda u Srbiji u skladu sa standardima i najboljom praksom zemalja članica EU, saopštili su iz Media EU Info.


Projekat EU podrška reformama u sektoru voda finansira Evropska unija, a njime upravlja Ministarstvo finansije, Sektor ѕa ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Korisnik projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede – Republička direkcija za vode. Projekat realizuje EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. Spain u konzorcijumu sa EPTISA Southeast Europe d.o.o. Serbia.


Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, istakao je da su u komunalnom sektoru brojni izazovi i problemi, ali da uz projekte poput ovog mogu da se definišu problemi u lokalnim samoupravama i da se strateški rešavaju.

Antoan Avinjon, program menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji, podsetio je da se reforme u Republici Srbiji uz podršku EU sprovode zbog građana, sa ciljem da građani imaju kvalitetniju vodu, efikasnije i bolje vodne usluge. Naglasio je da je ova reforma dug proces te da je neophodan dijalog svih učesnika za njeno uspešno sprovođenje.


Tokom pregovora o članstvu Srbije u Evropsku uniju, Srbija je krajem 2021. godine otvorila klaster četiri koji obuhvata četiri poglavlja, među kojima je i zaštita životne sredine.

Srbija otvorila EU pregovarački Klaster 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje

–  EU je do sada uložila više od 400 miliona evra bespovratnih sredstava kroz brojne programe i projekte za zaštitu životne sredine u Srbiji, navedeno je u saopštenju uz podsećanje da su uz podršku EU izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli i Vrbasu, a obnovljeni sistemi za vodosnabdevanje u Požarevcu, Inđiji i Petrovcu na Mlavi. Kkao su dodali, u Velikom Gradištu izgrađen je potpuno nov sistem za vodosnabdevanje. U Rasinskom okrugu obnovljen je i izgrađen regionalni sistem vodosnabdevanja u Kruševcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Varvarinu, dok je u Raškoj, pored sistema za vodosnabdevanje, izgrađen i sistem za preradu otpadnih voda.


Okvirna direktiva o vodama, predstavlja najvažniji akt EU u oblasti voda. Na snazi je od 2000. godine, a cilj mu je održivo upravljanje svim vodama i sa vodom povezanih ekosistema radi poboljšanja zdravlja i blagostanja građana.

Privredi ostalo još tri godine da reši pitanje otpadnih voda

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime