- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna UEko Kruševac, Užice i opštine Paraćin i Vrbas u trci za Evropsku energetsku...

Kruševac, Užice i opštine Paraćin i Vrbas u trci za Evropsku energetsku nagradu

- REKLAMA -

Predstavnici lokalnih samouprava u Kruševcu, Užicu, Paraćinu i Vrbasu potpisale su u Beogradu ugovor o pridruživanju Asocijaciji Evropske energetske nagrade (EEA) za stalno unapredjenje praktičnih energetskih i klimatskih politika.

Ugovor je potpisan na sastanku Mreže opštinskih energetskih menadžera, a povodom Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije Miloš Banjac rekao je da Švajcarska sa više od deset miliona franaka pomaže projekte energetske efikasnosti u Srbiji, a država Srbija iz odgovarajućeg fonda izdvaja 1,2 miliona dinara.

On je kazao da se Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji sastoji od tri komponente, a prva je nagrada za efikasnost, druga je saniranje 21 javne zgrade kako bi se smanjilo rasipanje energije i treća je podizanje svesti svih gradjana o potrebi uštede energije.

Srbija je, prema rečima Banjca, iz bez pomoći Švajcarske uvela energetske menadžere i nagrade za energetsku efikasnost, ali je domaći budžet skroman u odnosu na švajcarsku pomoć.

Istakao je da je do sada uradjeno 60 projekata vezanih za energetsku efikasnost i da su uštede bile oko 40 odsto jer su to bili lošije izgradjeni objekti, ali da ušteda u Srbiji može da iznosi oko 20 odsto.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko/24292/ulaganje-u-energetsku-efikasnost–investicija-u-buducnostaudio.html

On je najavio da će se kreditom od oko 40 miliona evra finansirati i sanacija 20 objekata centralne vlasti, odnosno zgrade ministarstava u Srbiji.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Ursula Lojbli rekla je da dve zemlje saradjuju više od 100 godina i da njena zemlja pomaže Srbiji u ekonomskom razvoju, upravljanju i povećanju otpornosti gradova na klimatske promene.

Ona je rekla da su Švajcarskoj u sprovodjenju projekta u Srbiji partneri Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i lokalne samouprave zato što najbolje odgovaraju potrebama gradjana.

“Očekujemo da se dobra praksa u energetskoj efikasnosti prenese i na druge gradove jer će to povećati privlačnost za investitore”, rekla je Lojbli.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić je kazao da se ta organizacija uključila u projekte koji se odnose na upravljanje energijom sa ciljem da pomogne gradovima sa preko 20.000 stanovnika da “prepoznaju potrebu za uvodjenjem energetskih menadžera i unapredjenjem energetske efikasnosti”.

Dodao je da se SKGO angažuje i na podizanju svesti gradjana o uštedi energije, ne samo da bi podigla efikasnost u njenom korišćenju već da bi se zaštitila životna sredina smanjenjem emisije štetnih gasova pri proizvodnji energije.

Istakao je da se nada da je “doprinos SKGO merljiv” i da će raditi na tome da lokalne samouprave formiraju programske budžete u cilju podizanja energetske efikasnosti.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac rekao je da je ta opština u oblasti energetske efikasnosti do sada najviše uradila u Srbiji jer je već 2013. godine donela neophodne propise.

On je rekao da je za optimizaciju utroška energije u četiri škole i isto toliko predškolskih ustanova opština dobila pomoć Švajcarske od 1,6 miliona franaka, a da godišnja ušteda na opštinskoj zgradi koja je sanirana i tako energetski optimizovana iznosi 1,5 miliona dinara.

 

Izvor/ Autor: Beta

 

Pisali smo

Uz Memorandum i energetska efikasnost u Užicu, Bajinoj Bašti, Priboju(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

8 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime