- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Kroz igru đaci učili o robotici, elektronici, programiranju

Kroz igru đaci učili o robotici, elektronici, programiranju

- REKLAMA -

Dan nauke održan u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II okupio je danas đake iz nekoliko užičkih škola, ali i užičke predškolce koji su imali priliku da se upoznaju sa robotikom, elektronikom, programiranjem, tri d modelovanjem i zanimljivom fizikom kroz različite edukativne radionice. Organizatori događaja su Prva osnovna škola kralja Petra II, Dečiji inovacioni centar iz Beograda i Produženi boravak Spajalica znanja iz Užica.

Organiozatori Dana nauke: Irena Kostić i Anica Pavlović

Na nekoliko štandova u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II bio je pripremljen materijal, a deca različitih uzrasta su se tokom današnjeg dana smenjivala i oprobala u različitim oblastima.

Deca su se uz ponuđeni materijal gde su i lego kocke, oprobala u pravljenju konstrukcije robota, programiranju i kroz igru naučili su neke osnovne stvari iz robotike, rekla je za Radio Lunu Anica Pavlović osnivač Dečijeg inovacionog entra iz Beograda jedan od organizatora događaja.

Osim osnovaca, priliku da se se oproboju u robotici imali su i užički predškolci. Oni su kako je Pavlović rekla imali iste aktivnosti kao i školarci samo na setovima koji su prilagođeni njihovom uzrastu i radili su malo jednostavnije stvari i lepo su se snašli.

Slični događaji organizovani su u Priboju, Prijepolju, Noivom Sadu, Pančevu i u više opština u Beogradu.

Interesovanje dece za ovo je veliko. Nas iznova fascinira koliko oni brzo upiju zanje i to kroz igru i brzo krenu sami da osmišljavaju nešto, iako se ne zadržavaju dugo na tim štandovima. Srećna sam što je ovde danas bilo i dosta devojčica jer generalno kroz naše kurseve u Beogradu i drugim gradovima jako malo devojčica se uključuje, a ovde se vidi da su se one odlično snašle, rekla je Pavlović.

Ona je dodala da je cilj Dana nauke promocija nauke sa akcentom na tehničke nauke, da se deca u najranijem uzrastu zainteresuju za tehničke nauke, da ih zavole i da kroz igru shvate da nauka nije bauk, da se motivišu da dalje sami istražuju.

Lena Melentijević

Učenica drugog razreda Osnovne škole Nada Matić Lena Melentijević je rekla da joj je bilo zanimljivo. Kako je navel prvo su nešto radili oko struje, a zatim su pravili robote i to joj se jako dopalo. Voli nauku i nastaviće i dalj da istražuje o toj oblasti.

Lenka Kostić i njena drugarica bile su oduševljena robotikom

Učenica petog razreda Prve osnovne škole kralja Petra II Lenka Kostić kaže da joj je danas bilo interesantno, a da ju je robotika zainteresovala.

Svideo mi se i kviz o Nikoli Tesli, a posebno mi se dopalo kada smo programirali sa lego kockicama. Na osnovu upustva smo sastavljali robote, a oduševli smo se kada smo uspeli da ih pokrenemo. Nisam ranije imala intersovanje za ovu oblast, ali sada mi se svidelo i možda nastavim da se edukujem o robotici, rekla je Lenka.

U Užicu u Produženom boravku Spajalica znanja dve ekipe se pripremaju za za takmičenje Vukobratovićevi dani koji će krajem maja biti organizovani na beogradskom sajmu.

Manifestacija se organizuje u čast Miomira Vukobratovića pionira srpske i svetske robotike o kome, nažalost malo ljudi zna. To je manifestacija koja će trajati tri dana, prisustvo na manifestaciji je besplatno za sve posetioce. Na takmičenju će biti više od 50 takmičarskih ekipa koje nemaju nikakav trošak učešća, trudimo se da obezbedimo i prevoz za te ekipe, trenutno se dve takve ekipe za mlađi uzrast pripremaju u Užicu. Biće upućen poziv i užičkim školama da učestuvju u sličnim interaktivnim radionicama na tom događaju, koji organizuju studenti tehničkif fakulteta, navela je Pavlović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
51 %
3.2kmh
37 %
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
23 °
Pet
25 °
Sub
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime