- REKLAMA -
8.9 C
Užice
Početna UEko Krivične prijave protiv investitora MHE Ravni na reci Prištavica

Krivične prijave protiv investitora MHE Ravni na reci Prištavica

- REKLAMA -

Građanska čitaonica Libergraf  je podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu dve krivične prijave protiv investitora MHE Ravni d.o.o. iz Beograda zbog osnova sumnje da su nezakonito delovali gradeći mini hidroelektranu na reci Prištavica.

1) Krivična prijava MHE Ravni za oštećenje životne sredine – LIBERGRAF

2) Krivična prijava MHE Ravni za prevaru u obavljanju privredne delatnosti – LIBERGRAF

Vladan Sinđić je naveo da je Libergraf prikupio veći broj dokaza i dokumenata koji ukazuju da postoji osnova sumnje da je to privredno društvo izvršilo krivično delo oštećenje životne sredine(iz člana 264. stav 1. Krivičnog zakonika) i da su postupanjem prouzrokovali da živi svet iz reke Prištavice nestane.

–  Postoje osnovi sumnje da je to privredno društvo u svojstvu investitora, u vremenskom periodu od izdavanja dozvole 15.12.2016. godine do dana podnošenja ove prijave, na širem području reke Prištavice, koja je prirodno mrestilište strogo zaštićenih vrsta riba, kršeći propise izvođenjem radova na izgradnji MHE Ravni, izazvalo oštećenje životne sredine na širem prostoru tako što je devastiralo rečno korito, čime je narušilo prirodni ambijent, uništavajući floru i faunu, naglasio je Sinđić dodavši da je investitor prekršio odredbe Zakona o zaštiti prirode, Zakona o vodama i Zakona o planiranju i izgradnji.

Foto Tijana Jevtić

Foto Tijana Jevtić

Libergraf je podneo krivičnu prijavu protiv MHE Ravni i zbog osnova sumnje na prevaru u obavljanju privredne delatnosti( iz člana 223. stav 1. Krivičnog zakonika).

–  Postoje osnovi sumnje da je privredno društvo u svojstvu investitora, u nameri da sebi pribavi protvpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica dovelo u zabludu Gradsku upravu za urbanizam i time taj državni organ navelo da izda rešenje kojim se menja rešenje o građevinskoj dozvoli, a investitoru odobrava izvođenje radova suprotno vodnim uslovima izdatih od strane JVP Srbijavode, kao i Ugovoru o ustanovljenju prava službenosti na vodnim zemljištem u vlasništvu Republike Srbije koje se ogleda u uništenju rečnog korita i okolnog vodnog zemljišta koje je prouzrokovalo navedenim nezakonitim postupanjem prijavljenog investitora, rekao je Sinđić.

Prema njegovim navodima, investitor je pre izdavanja upotrebne dozvole trebalo da pribavi izveštaj tehničke komisije da je stanje po izgradnji tog objekta jednako projektovanom.

–  Međutim, izvedeno stanje je bilo suprotno projektovanom stanju. Investitor je, navodeći dve izmene u građevinskoj dozvoli na dve parcele, kroz izmenjenu građevinsku dozvolu izmenio i kompletnu trasu cevovoda i trasu koja je bila suprotna planiranom, projektovanom stanju, uveo u građevinsku dozvolu, izmenom ovog rešenja, dodao je Sinđić.

Foto Tijana Jevtić

Foto Tijana Jevtić

Oko 2, 7 kilometara reke Prištavice, kako je naglasio Sinđić, stavljeno je u cevi.

–  S tim što je u dužini većoj od 80 metara postavljen cevovod direktno u korito reke što je apsolutno suprotno izdatim vodnim uslovima koji zabranjuju projektovanje i izgradnju cevovoda u koritu reka velikih voda, istakao je Vladan Sinđić navodeći da je i vodni inspektor zabeležio tu nepravilnost na terenu po prijavi Libergrafa.

Naglasivši da korišćenje vodnog zemljišta ne dozvoljava da se krše vodni uslovi, Sinđić je dodao da je u usmenoj izjavi vodnom inspektoru investitor pokušao da opravda svoj potez ugovorom sa Srbijavodama o korišćenju vodnog zemljišta.

Ulična akcija Libergrafa: Gradnja MHE Ravni na reci Prištavica na fotografijama po centru Užica

Reka Prištavica protiče kroz Čajetinu i Užice

SLUČAJ 03: MHE RAVNI

Građanska čitaonica Libergraf je, podsetimo, regionalni centar za jačanje građanskog društva i razvoj demokratije. Postoji više od 20 godina i deluje sa misijom da razvije građansko društvo javnom edukacijom, zaštitom i promocijom ljudskih prava, prava manjina i demokratije.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
fog
8.9 ° C
9.4 °
8.9 °
100 %
3.6kmh
90 %
Sre
9 °
Čet
16 °
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime